Paks II.: Már a blokkok alaplemezét modellezik a szakemberek

Paks II.: Már a blokkok alaplemezét modellezik a szakemberek
2024. 03. 27., 15:10

Az eredetivel megegyező méretű modellen tesztelték az új blokkok alaplemezének betonozásánál alkalmazott eljárást.

Folyamatosak az előkészületek a Paks II. projektben annak érdekében, hogy az év végén az első betonöntéssel megkezdődhessen az 5. blokki nukleáris sziget alaplemezének kivitelezése – számolt be a paks2.hu. Ennek érdekében a szakemberek egy úgynevezett „mock up” tesztet is elvégeztek, vagyis 1:1 arányban megépítették a reaktorépület alaplemezének mintegy 4×8 méter alapterületű, 3 méter vastagságú részletét. Az Országos Atomenergia Hivatal munkatársainak jelenlétében zajló teszt célja a kivitelezés modellezése volt különös tekintettel a nagy vastagságú szerkezetek tömegbeton mivoltára. A külső telephelyen zajló munka volumenét jól jellemzi, hogy az alaplemez modelljének elkészítéséhez 6 m³ aljzatbetont, 90 m³ betont, 26 tonna betonacélt és fél tonna kötöződrótot használtak fel. 

A mock-up tesztet megelőzően már készült egy kisebb, 3×3 méteres pre-mock-up betontömb is az esetleges hibák, hiányosságok feltárására.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL