Paks II: jövő januárban kezdődnek a munkák

atombusiness.hu  |  2017. 08. 29., 08:31

A Paks II atomerőmű építését nem állíthatja meg most már semmi - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn.

A Paks II atomerőmű építését nem állíthatja meg most már semmi - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn.

Új döntéseket nem hoztak, a korábban meghozott megállapodások végrehajtását tekintették át – mondta hétfőn újságíróknak Szijjártó Péter Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő tárgyalásai után. Putyin a nemzetközi cselgáncs szövetség tiszteletbeli elnökeként tett hétfőn villámlátogatást Budapesten.

A külgazdasági és külügyminiszter közölte: a korábban meghozott közös döntések gyümölcsei kezdenek beérni, pozitív eredményei, hatásai kezdenek látszani.

Kiemelte: hosszú évek visszaesését követően - amely az európai uniós szankciókból és egyéb világgazdasági hatásokból adódott - idén újra elkezdett jelentősen növekedni a két ország közötti kereskedelmi forgalom, május végéig 34 százalékkal.

Ezen belül 30 százalékkal növelték a magyar exportot, ennek két összetevője van: egyrészt a 44 százalékos növekedés a gyógyszeriparban, másrészt az, hogy az oroszok támogatják magyar cégek élelmiszeripari beruházásait, három beruházást átadtak, kettő még folyamatban van, a magyar gabonaexport 89 százalékkal növekedett az első öt hónapban. A következő lépcsőfok a magyar vízipari beruházások végrehajtása lesz.

A miniszter kifejtette, hogy az orosz elnök és a magyar miniszterelnök találkozóján is megerősítették, ami vasárnap hangzott el Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter és az orosz Roszatom cég elnökének tárgyalásán, hogy az EU-s eljárások elhúzódása miatti 22 hónapos csúszás után a jövő év legelején, januárban megindul az építkezési folyamat Pakson, a Paks II atomerőmű építését „nem állíthatja meg most már semmi”.

A beruházás teljes összege 12 milliárd dollár, és hétfőn is megerősítették, hogy ebből 5 milliárd dollár értékű munkát magyar vállalatok végezhetnek el, tehát a 40 százalékos arányhoz tartja magát az orosz fél - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy megindult a közvetlen légi összeköttetés Szentpétervár és Budapest között, valamint arra, hogy szeptembertől 184 orosz hallgató kezdi meg tanulmányait Magyarországon. Hétfőn pedig megállapodott az orosz egészségügyi miniszterrel arról, hogy százra növelik a magyar diákoknak adandó ösztöndíjak számát.

A földgázszállításról azt mondta: az orosz elnök megerősítette, hogy Oroszország Törökországgal, Bulgáriával és Szerbiával is együtt dolgozik Magyarország mellett azért, hogy Törökországból az oda szállított orosz gáz eljuthasson Nyugat-Európába. Ez az útvonal 2019 végére kell, hogy létrejöjjön.

Ez nem új vezeték, mint amilyen a Déli Áramlat lett volna, hanem a bolgár, szerb és magyar hálózat modernizációjával, valamint bizonyos szakaszokon új vezeték építésével alakul ki.

2019 végén Magyarország déli határánál 10 milliárd köbméter gáz fogadására képes infrastruktúra épül ki, amellyel a magyarországi fogyasztás biztosításán túl Ausztria irányába hagyja el az országot, tehát Ausztria bekapcsolásával ebben a projektben komoly nyugat-európai érdek is van. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-13 13:15:00
A NAV 2023-as évkönyve részletes áttekintést ad az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatáról, amelyből a jövőre vonatkozóan is értékes tanulságok szűrhetők le. A legfontosabb tudnivalókat a Deloitte szakértői foglalták össze.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL