Paks II: indul az olvadékcsapda gyártási engedélyezése

Paks II: indul az olvadékcsapda gyártási engedélyezése
2022. 02. 14., 15:49

Újabb hosszú gyártási idejű berendezés dokumentációjának összeállítását fejezték be a Paks II. szakemberei.

A Paks II. Zrt. február 11-én benyújtotta az Országos Atomenergia Hivatalnak az olvadékcsapda gyártásiengedély-kérelmét. Ez a második hosszú gyártási idejű berendezés, amelynek engedélyezési eljárását megkezdte a hatóság. Korábban, 2021. november 16-án a reaktortartály dokumentációját kapta meg az Országos Atomenergia Hivatal. A kérelem benyújtása újabb jelentős állomás a létesítési fázisba lépés felé.

A továbbfejlesztett harmadik generációs VVER-1200 blokkok számos új, a biztonság növelését eredményező műszaki megoldást alkalmaznak. Ezek egyike az olvadékcsapda, amely egy olyan speciális tartály, ami a reaktortartály alatt helyezkedik el, és képes annak sérülése esetén a zónaolvadék befogadására. Az olvadékcsapda arra szolgál, hogy a reaktor aktív zónájának megolvadása esetén az olvadékot befogadja, csökkentse a következményeket, segítségével megakadályozható, hogy a zónaolvadék az alaplemez betonjával kölcsönhatásba lépjen, csökkenthető a hidrogénfejlődés és a radioaktív anyagok környezeti kibocsátása. Az olvadékcsapda teljes magassága 15,24 méter, a legnagyobb – 11 méter – átmérőjű eleme a tartógyűrű. Az olvadékcsapda elemeinek össztömege 732,7 tonna.

Az olvadékcsapdában alumínium-oxid és vas-oxid tartalmú olvadótöltet van, amely a zónaolvadékkal elkeveredve csökkenti az olvadék fajlagos hőjét. Az olvadótöltetbe gadolíniumot is adagolnak, amely a neutronelnyelő tulajdonsága okán megakadályozza a nukleáris láncreakció kialakulását az olvadékban. Az olvadékcsapda acéltartálya súlyos baleset esetén kívülről bóros vízzel hűthető – olvasható a Paks II. közleményében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-13 13:15:00
A NAV 2023-as évkönyve részletes áttekintést ad az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatáról, amelyből a jövőre vonatkozóan is értékes tanulságok szűrhetők le. A legfontosabb tudnivalókat a Deloitte szakértői foglalták össze.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL