Paks 2: az orosz fővállalkozó hamarosan kiírja az első tendereket

atombusiness.hu  |  2017. 05. 16., 08:00

Május-júniusban hozza nyilvánosságra az orosz fővállakozó az első, a Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó közbeszerzési kiírásokat – jelentette be Valerij Zorja, az ASZE cégcsoport Európai Atomerőmű Építési Osztályának vezetője a Portfolio Clean Energy konferenciáján.

Május-júniusban hozza nyilvánosságra az orosz fővállakozó az első, a Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó közbeszerzési kiírásokat – jelentette be Valerij Zorja, az ASZE cégcsoport Európai Atomerőmű Építési Osztályának vezetője a Portfolio Clean Energy konferenciáján.

Az első körben írják ki a turbinák beszerzését szolgáló pályázatokat, de a nukleáris sziget berendezéseire is számos beszállítói tender kiírása várható. Az ütemterv tartása érdekében nyár végéig aláírjuk a szerződéseket.

Paks 2 hatalmas projekt lesz, nagyon sok beszállító vehet részt venni benne; az orosz fővállalkozó összességében mintegy 6000 tétel, berendezés beszerzésére ír ki tendert a Paks 2 projektben – mondta el Valerij Zorja. A közbeszerzési folyamat 22 nagyberendezés tendereztetésére, közbeszerzésére terjedhet ki.

Az idei évre tervezett felhívásokat egész Európában közzéteszik. A pályázatok hivatalos nyelve az orosz, de az, hogy amerikai és európai cégek is nagy számban vesznek részt az ASZE projektjeiben, azt bizonyítja, hogy a nyelv nem lehet akadályt. Ez a piac nemzetközi – hangsúlyozta Zorija.

A beszerzési folyamatról a szakember elmondta: a Roszatom gyakorlata az EU és Magyarország értékeivel összhangban van. A versenyképesség Oroszországban is fontos szempont, ott is tendereztetésen alapul a beszerzés, a nukleáris technológiát kivéve pedig mindent így szereznek majd be. „Az orosz jogi szabályozás megtiltja, hogy különbséget tegyünk helyi és nem helyi potenciális beszállítók között, csak a klasszifikáció alapján tehető különbség, vagyis egyenlő jogok illetik meg a helyieket és nem helyieket is” – fogalmazott. A versenytárgyalás általában nyílt tárgyalás formájában valósul meg, amelyhez előminősítés nem szükséges, a pályázatok benyújtásának azonban feltétele egy szigorú „nukleáris megfelelési” bizonyítvány.

A Roszatom projektjeiben Csehország és a cseh ipar nagyon nagy súllyal képviseli magát, a társaság saját elektronikus katalógusának több mint felét cseh cégek teszik ki. A cseh példa pedig a magyar vállalkozások számára is követhető. A beszállítóknak segítünk teljesíteni a feltételek, hiszen nem az a célunk, hogy sikertelenek legyenek a szerződések; mindannyian a közös sikerben vagyunk érdekeltek – hangsúlyozta.

A fix áras fővállalkozói szerződés kulcsrakész megvalósítást garantál, amely a fővállalkozó feladataként rögzíti az alvállalkozók bevonását, a velük való szerződéskötést, valamint az alvállalkozói, beszállítói munka minőségének szavatolását – mondta el Aszódi Attila, a Miniszterelnökség Paks 2 projektért felelős kormánybiztosa a konferencián. A Paks 2 projektcég azonban a fővállalkozó és alvállalkozók munkáját is ellenőrizni fogja, hiszen engedélyesként végső soron ő felel a biztonságért.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-13 13:15:00
A NAV 2023-as évkönyve részletes áttekintést ad az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatáról, amelyből a jövőre vonatkozóan is értékes tanulságok szűrhetők le. A legfontosabb tudnivalókat a Deloitte szakértői foglalták össze.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL