Felértékelődött az atomenergia szerepe

Felértékelődött az atomenergia szerepe
2023. 03. 01., 16:49

A Paks II. beruházás volt a témája a Mathias Corvinus Collegium február 27-i kerekasztal-beszélgetésének Szekszárdon.

„Az elmúlt időszak eseményei egyértelműen rávilágítottak a Paks II. beruházás szükségességére. A geopolitikai változások felértékelték a nukleáris energia szerepét, amely a klímavédelem mellett az energiabiztonság szempontjából is megkerülhetetlenné vált” – fogalmazott a szekszárdi kerekasztal-beszélgetésen Rákóczi Péter. A Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója hozzátette: a paksi projektre nemzetközi nagyberuházásként tekintenek, hiszen orosz primer kör épül francia–német irányítástechnikával és amerikai–francia turbinaszigettel. Kiemelte: generációkon átívelő, százéves időtávlatban terveznek annak érdekében, hogy 2100-ban is jól működő blokkok üzemeljenek hazánkban. „Mi, a Paks II. projektben azon dolgozunk, hogy a nukleáris biztonsági előírások maradéktalan betartása mellett, minél hamarabb kereskedelmi üzembe lépjenek a paksi blokkok.”

Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója arról beszélt, hogy hazánk viszonylag jól áll a klímasemlegesség felé vezető úton. A Magyarországon előállított villamos energia 60 százalékát karbonsemleges módon termeli meg, ennek túlnyomó részét a Paksi Atomerőmű szolgáltatja. Legfontosabb klímasemleges forrásunk tehát az atomenergia, ami időjárástól függetlenül termel, kiemelkedően magas rendelkezésre állással. – Hiába van napenergiából a paksi kapacitások duplája beépítve a magyar rendszerbe, a termelés időjárásfüggő, ezért az év 8760 órájából csupán 2000-ben számíthatunk rá.

Szepesi Balázs, a Mathias Corvinus Collegium Közgazdasági Iskolájának vezetője szerint komoly lendületet adhat a térségnek a beruházás. A szakember arra számít, az itt dolgozó vállalkozások helyben keresnek majd beszállítót, megnő a kereslet a lakások iránt, fejlődni fog az infrastruktúra és akár a hidrogéntechnológia is megjelenhet. – A környező városoknak egyszerre kell tudni versenyezni és együttműködni a lehetőségek biztosításában – hangsúlyozta a párbeszéd fontosságát.

paks2.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 19:13:00
Ha Önnek van a feltételeknek megfelelő, eladó kutyája és részt kíván venni a NAV április hónapban tervezett kutyavásárán, akkor 2023. április 12-ig küldjön előzetes ajánlatot!
2023-03-21 15:13:00
A magyar rendszerváltást követő privatizációs tranzakciókba csöppenő hazai ügyvédeknek a 90-es évek közepén még újdonság volt, ma azonban már csak egyszerű technikai feladat egy cégfelvásárlást célzó tranzakció előtt az eladásra kínált társaság vagy üzletág (együtt: a céltársaság) „átvilágítása”. Ezt az amerikai jogi zsargonban a latinból kölcsönzött „due diligence”-nek nevezik, amely szószerint „kellő gondosságként” fordítható magyarra, de a fúziós ügyekre szakosodott magyar ügyvédek is inkább a latin megnevezést használják. A legfontosabb tudnivalókat dr. Papp Álmos, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners versenyjogi csoportjának vezetője foglalja össze.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

A hazai nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel- és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL