Felértékelődött az atomenergia szerepe

Felértékelődött az atomenergia szerepe
2023. 03. 01., 16:49

A Paks II. beruházás volt a témája a Mathias Corvinus Collegium február 27-i kerekasztal-beszélgetésének Szekszárdon.

„Az elmúlt időszak eseményei egyértelműen rávilágítottak a Paks II. beruházás szükségességére. A geopolitikai változások felértékelték a nukleáris energia szerepét, amely a klímavédelem mellett az energiabiztonság szempontjából is megkerülhetetlenné vált” – fogalmazott a szekszárdi kerekasztal-beszélgetésen Rákóczi Péter. A Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója hozzátette: a paksi projektre nemzetközi nagyberuházásként tekintenek, hiszen orosz primer kör épül francia–német irányítástechnikával és amerikai–francia turbinaszigettel. Kiemelte: generációkon átívelő, százéves időtávlatban terveznek annak érdekében, hogy 2100-ban is jól működő blokkok üzemeljenek hazánkban. „Mi, a Paks II. projektben azon dolgozunk, hogy a nukleáris biztonsági előírások maradéktalan betartása mellett, minél hamarabb kereskedelmi üzembe lépjenek a paksi blokkok.”

Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója arról beszélt, hogy hazánk viszonylag jól áll a klímasemlegesség felé vezető úton. A Magyarországon előállított villamos energia 60 százalékát karbonsemleges módon termeli meg, ennek túlnyomó részét a Paksi Atomerőmű szolgáltatja. Legfontosabb klímasemleges forrásunk tehát az atomenergia, ami időjárástól függetlenül termel, kiemelkedően magas rendelkezésre állással. – Hiába van napenergiából a paksi kapacitások duplája beépítve a magyar rendszerbe, a termelés időjárásfüggő, ezért az év 8760 órájából csupán 2000-ben számíthatunk rá.

Szepesi Balázs, a Mathias Corvinus Collegium Közgazdasági Iskolájának vezetője szerint komoly lendületet adhat a térségnek a beruházás. A szakember arra számít, az itt dolgozó vállalkozások helyben keresnek majd beszállítót, megnő a kereslet a lakások iránt, fejlődni fog az infrastruktúra és akár a hidrogéntechnológia is megjelenhet. – A környező városoknak egyszerre kell tudni versenyezni és együttműködni a lehetőségek biztosításában – hangsúlyozta a párbeszéd fontosságát.

paks2.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Ifjúsági és Induló Vállalkozás szekciója, valamint a FIVOSZ szervezésében a VOSZ BPMRSZ együttműködésével teltházas rendezvényt tartottak március 22-én Budapesten.

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL