Az Európai Bíróság elutasította Ausztria keresetét a paksi bővítéssel kapcsolatban

2022. 11. 30., 18:40

Négy éve kezdeményezett eljárás zárult le a hazánk számára kedvező döntéssel, amely kimondta, hogy a beruházás megfelel az uniós normáknak.

„Nagy győzelem Magyarország energiaellátásának biztonsága szempontjából az Európai Unió Bírósága által hozott döntés” – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter annak kapcsán, hogy a bíróság elutasította Ausztria Paks II.-vel kapcsolatos keresetét. 

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy egy négy éve kezdeményezett eljárás zárult le a mostani, hazánk számára kedvező döntéssel. Ausztria azt követően perelte be az Európai Bizottságot, miután az uniós testület engedélyezte Magyarország azon tervét, hogy két új reaktort építsen Pakson a Roszatom atomenergia-konszern segítségével. Az uniós testület 2015-ben vizsgálatot indított annak tisztázására, hogy a paksi erőmű bővítésének finanszírozása megfelel-e az Európai Unió szabályozásának. A bizottság 2017. március elején jóváhagyó döntést hozott. Ausztria ezt a jóváhagyást támadta meg 2018-ban az uniós bíróságon, azt állítva, hogy az atomenergia egyrészt nem fenntartható energiaforrás, másrészt nem is ad helyes választ a klímaváltozásra.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: hazánk kényesen ügyel arra, hogy a paksi beruházás megfeleljen a lehető legszigorúbb környezetvédelmi és egyéb szakmai követelményeknek, hiszen nyilvánvalóan a biztonság a legfontosabb kérdés egy atomerőmű építésekor. Szavai szerint az Európai Bíróság most megerősítette, hogy az engedélyezési folyamat megfelel az uniós normáknak és a beruházás finanszírozása is összhangban van az európai szabályokkal. „Mind engedélyezési, mind a pénzügyi szempontjából az Európai Bíróság pecsétje rajta van a paksi beruházáson” – fogalmazott.

A Törvényszék mostani döntésével megerősítette, hogy a két új paksi blokk üzembe lépése nem torzítja a piacot és nem gátolja a megújuló energiaforrások alkalmazását. Az indoklásban emlékeztettek arra, hogy minden ország maga határozhatja meg energiamixét és nem kötelezhető alternatív energiaforrások támogatására.

„Az EU ugyan nem szankcionálja a nukleáris szektort, de akadnak, akik gátolnák a beruházásunkat. Őket arra kérjük, hogy ne akadályozzák a Paks II. projektet, hiszen ez a magyar energiaellátás biztonságának és a magyar gazdaság növekedésének a hosszú távú garanciáját jelenti – mutatott rá a külgazdasági és külügyminiszer. – Örülünk, hogy ma az Európai Bíróság előtt győzelmet tudtunk aratni.”

paks2.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-06 20:47:44
Magyarországon a sertéshúsfogyasztás az utóbbi időben növekedett. Mostanra elérte az évi 30 kilogrammot személyenként, második helyen van a baromfiágazat után – mondta Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára.
2023-02-06 19:47:00
„331 millió euró összegű új beruházás fogja támogatni a nagy kockázatú, mélytechnológiás induló vállalkozásokat, hogy innovációikat piacra dobják és felfuttassák.”

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL