„Az első beton mindig vízválasztó egy atomerőmű építése során”

„Az első beton mindig vízválasztó egy atomerőmű építése során”
2024. 02. 07., 18:40

A Paks II. beruházás ütemesen és zavartalanul folyik, 2023 végén lezárult a 2,7 kilométer hosszúságú résfal megépítése, jelenleg pedig a talajszilárdítási munkálatok vannak a fókuszban – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető hozzátette: 2024 közepére összesen mintegy 70 ezer cölöpöt kell a földben változó mélységben elhelyezni, amelyekből eddig háromezer készült el. Arról is beszámolt, hogy ezzel párhuzamosan megkezdődött azon létesítmények kialakítása is, amelyek az úgynevezett első beton öntéséhez szükségesek. „Az első beton mindig vízválasztó egy atomerőmű építése során” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

„Tartani tudjuk a jelenlegi menetrendet, amely szerint az idei esztendő végéig sor fog kerülni az első beton öntésére. Az ehhez szükséges teszteket már februárban megkezdhetjük” – jelentette ki a tárcavezető. Elmondta: telefonon tárgyalt Alekszej Lihacsovval, az orosz Roszatom vezérigazgatójával, akivel áttekintették a paksi bővítés előrehaladását.

A miniszter közölte, hogy az Országos Atomenergia Hivatal minden szükséges engedélyt kiadott a most zajló és a küszöbön álló munkák tekintetében, hozzátéve, hogy a paksi szakemberek folyamatosan dolgoznak a további engedélykérelmek beadásán. Arra is kitért, hogy az Országgyűlés nemrég elfogadta az Atomtörvény módosítását, amely egyszerűsítette az engedélyezési folyamatot, így a beruházás a korábbiaknál gyorsabban tud haladni a biztonsági követelmények maximális figyelembevétele mellett.

Szijjártó Péter bejelentette: várhatóan áprilisban meg fog kezdődni az úgynevezett hosszú gyártási idejű elemek közé tartozó reaktortartály előállítása, míg az olvadékcsapda április–májusra el is készül. „Az új paksi blokkok garanciát fognak jelenteni rá, hogy Magyarország energiaellátása a következő évtizedekben is biztonságban lesz, a rezsicsökkentés eredményeit fenn tudjuk tartani és a klímavédelemért is többet teszünk.”

paks2.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL