Nemzetközi szeminárium házigazdája volt Paks II.

Nemzetközi szeminárium házigazdája volt Paks II.
2022. 10. 21., 17:23

A Paks II. Zrt.-vel együttműködve rendezte meg szakmai tréningjét Budapesten a European Utility Requirements (EUR) szervezet.

Az új atomerőművi projektekre vonatkozó szabványok megalkotását és folytonos aktualizálását végző EUR szervezet kétnapos, angol nyelvű képzést szervezett a Paks II. Zrt.-vel együttműködve. A Budapesten tartott tréningen tíz országból százhúsz, nukleáris iparban dolgozó szakember vett részt. 
A többek között francia, finn, spanyol, cseh, lengyel, belga és török szakemberekből álló hallgatóságot Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója köszöntötte, kiemelve a tudásmegosztás és a nemzetközi együttműködés fontosságát. Elmondta, hogy a társaság épít a nemzetközi tapasztalatokra, megfelel a szabványoknak és elvárásoknak, és aktív szerepet vállal a nemzetközi szakmai párbeszédben. 

„Ez egy nemzetközi beruházás, amiben orosz partnerünk, a Roszatom mellett számos nemzetközi piaci szereplő is részt vesz a beruházásban. Célunk, hogy a nemzetközi javaslatokat beépítve a projektünkbe, a lehető legjobb és legbiztonságosabb atomerőművet építsük” – fogalmazott Jákli Gergely. Hozzáfűzte, hogy Magyarországon is igen komoly szakmai tudás halmozódott fel az atomenergetika terén, amely méltán ad okot büszkeségre.

Jákli Gergely kitért arra is, hogy különösen most, az energiaválság idején fontos szempont, hogy egy atomerőmű mikor kezdi meg a működést. Éppen ezért a Paks II. projekt felgyorsítása a cél, de ez sem írhatja felül a nukleáris ipar legfontosabb szempontját – ez pedig a biztonság.

A szemináriumon, amelynek házigazdája Pásztor Imre műszaki főmérnök, az EUR vezető testületének tagja volt, aki előadásában a biztonsági osztályba sorolásra vonatkozó követelményeket ismertette. Túri Tamás irányítástechnikai osztályvezető az irányítástechnikát, illetve az ember és gép kapcsolatát érintő szabványokról tartott előadást, Nyárádi Balázs vezető szekunderköri szakértő pedig a turbinaszigeti berendezések, rendszerek és azok segédrendszereiről beszélt.

Az EUR szervezet a legnagyobb európai villamosenergia-termelő vállalatokat tömöríti. A szervezetet 1991-ben alapították az európai gyártók által javasolt, új erőművi építésekre vonatkozó közös feltételek kidolgozására, valamint a követelmények európai és világszintű harmonizációjának elősegítésére. A tagok között ott van az EdF, az EdF Energy, a Tractabel, az Iberdola, a CEZ, a Fortum csak hogy a legjelentősebb atomenergia termelőket említsük. A Paks II. projektet 2011 óta tudhatja soraiban. Az EUR célja, hogy hozzájáruljon a biztonságos, versenyképes és engedélyezhető új nukleáris projektekhez Európában. A szervezet által kidolgozott követelményeket az 1994-ben publikált, s azóta folyamatosan felülvizsgált EUR Dokumentum tartalmazza. A dokumentum eddig öt revízión esett át. A jelenlegi Revision E változatát 2016-ban adták ki és 2021-ben frissítették, a könnyűvizes SMR-ekre vonatkozó követelményeket tartalmazó Revision F kidolgozása pedig folyamatban van.

Paks2.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-25 17:38:56
4 millió eurós képzési projektet indított Magyarország piacvezető higiéniai papírgyártója, a Vajda-Papír több mint 500 munkavállalójának, köztük annak a 60 új foglalkoztatottnak, akik Európa modernebb higiéniai papírgyára, a dunaföldvári gyár tavalyi, 64,2 millió eurós fejlesztésének köszönhetően csatlakoztak a céghez.
2023-03-25 16:38:35
A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.
2023-03-25 12:38:16
Minden évben Bangkokban rendezik meg a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági és állattenyésztési szakkiállítását és vásárát. Idén egy magyar cég szakemberei is ott voltak, hogy felkutassák és beszerezzék azokat az innovatív termékeket, amelyeket a hazai takarmánypiacon hasznosíthatnak.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL