Jákli Gergely: nukleáris minősítést kell szerezniük a Paks II. projektben részt vevő vállalkozásoknak

Jákli Gergely: nukleáris minősítést kell szerezniük a Paks II. projektben részt vevő vállalkozásoknak
2023. 11. 08., 19:40

Ahhoz, hogy a hazai vállalkozások csatlakozni tudjanak a Paks II. projekthez, az exporttapasztalaton túl nukleáris minősítésre van szükség – hívta fel a figyelmet Jákli Gergely vezérigazgató a Joint Venture Szövetség rendezvényén.

A Joint Venture Szövetség Country Ride rendezvénysorozatának pécsi állomásán Szijjártó Péter külügyminiszter is részt vett, aki a projektről elmondta: „kitermeltünk 1,5 millió köbméter földet, elkészült a résfal közel kétharmada, és megkezdtük a talajszilárdítást”.

Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója további részleteket is megosztott a hallgatósággal. A Paks II. beruházás területe 300 hektár, amelyből maga az atomerőmű 120–130 hektáron épül meg. A múlt héten megkezdődött talajszilárdítás révén megerősítjük a két új blokk alatti területet, ezzel is tovább növelve a biztonságot.

Ahhoz, hogy a hazai vállalkozások csatlakozni tudjanak a Paks II. projekthez, az exporttapasztalaton túl nukleáris minősítésre van szükség – hangsúlyozta a vezérigazgató. Mind a saját, mind a fővállalkozó által bevonni kívánt szállítók alkalmasságát a nukleáris minősítési eljárás során a Paks II. Zrt. vizsgálja. Azon vállalkozások előtt, amelyek bekapcsolódnak ilyen módon a Paks II. projektbe, jelentős piac nyílik meg, hiszen Európa-, illetve világszerte sok ország döntött úgy Magyarországhoz hasonlóan, hogy meghosszabbítja működő blokkjainak üzemidejét, illetve új atomerőművet épít.

paks2.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-13 13:15:00
A NAV 2023-as évkönyve részletes áttekintést ad az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatáról, amelyből a jövőre vonatkozóan is értékes tanulságok szűrhetők le. A legfontosabb tudnivalókat a Deloitte szakértői foglalták össze.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL