Magyar kutatók a Paksi Atomerőmű elhasznált hűtővizének a Dunára gyakorolt hatásait vizsgálva igazolták, hogy a halállomány szerkezetét elsősorban az emberi hatások határozzák meg.
Az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) szakemberei más intézmények munkatársaival együttműködve a Víztudományi és Vízbiztonsági Nemzeti Laboratórium projekt keretében a Paksi Atomerőmű elhasznált hűtővizének a Duna környezeti viszonyaira és a halállomány szerkezetére gyakorolt hatását vizsgálták. A kutatók igazolták, hogy bár a befolyó néhány száz méteres szakaszon jelentősen befolyásolja a folyam hidromorfológiai viszonyait, a halállomány szerkezetét elsősorban a nagyobb léptékben érvényesülő emberi hatások határozzák meg. A vizsgálat eredményeit bemutató tanulmány az Ecohydrology szaklapban jelent meg.
A Dunába visszavezetett, már felmelegedett hűtővíz csóvája jól nyomon követhető azon a hőmérséklettérképen, amelyet Füstös Vivien, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék doktoranduszhallgatója készített el. A kutatók ennek segítségével igazolták, hogy bár a befolyó néhány száz méteres szakaszon erősen befolyásolja a folyam hidromorfológiai viszonyait – úgymint vízmélység, áramlási sebesség, mederanyag-összetétel és hőmérséklet –, a halállomány szerkezetét elsősorban a nagyobb léptékben érvényesülő emberi hatások határozzák meg. Megállapították, hogy a parti zóna kövezett és természetes partszakaszai, a dunai sarkantyúk, valamint a mögöttük kialakuló mellékágak és homokszigetek jelentősebb mértékű hatást gyakorolnak a halfajok eloszlására és mennyiségi viszonyaira, mint a hűtővíz bevezetése. Füstös Vivien PhD-munkájának témavezetője Erős Tibor, a BLKI igazgatója és Józsa János, a BME egyetemi tanára volt. A kutatómunka jó példa a hazai kutatóintézetek és egyetemek közötti hatékony együttműködésre.
A közös terepi felmérésekben a BLKI kutatói mellett a BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszékének kutatói, a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Halászati Kutatóintézetének és az Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Vízi Ökológiai Intézetének munkatársai vettek részt.
Az ADÓtraffipax friss bejegyzéseiből kiderül, hogy hol és kik számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a május 19-én kezdődő (21.) héten.
A SALT Budapest alapvető filozófiája a hagyományos magyar konyha újragondolása. Tóth Szilárd séf és csapata olyan régi recepteket és technikákat elevenít fel, amelyek évtizedekkel, sőt évszázadokkal ezelőtt jellemezték a magyar vidéki konyhát.
Egy új atomerőművi blokk építése számokban: