Idén szeptembertől a duális képzésben közreműködő, iskolán kívüli gyakorlati képzőhelyen a diplomával vagy mestervizsgával nem rendelkező szakemberek csak gyakorlati oktatói tanúsítvánnyal képezhetik a tanulókat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ezért tanfolyamot indít számukra, amelyre – az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásának köszönhetően – jelentős kedvezménnyel lehet jelentkezni.
Szeptembertől a duális képzésben részt vevő, iskolán kívüli gyakorlati képzőhelyen a diplomával vagy mestervizsgával nem rendelkező szakemberek csak gyakorlati oktatói tanúsítvánnyal képezhetik a tanulókat. Ez a tanulókat együttműködési megállapodással és tanulószerződéssel foglalkoztatókra egyaránt érvényes.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ezért minden megyében tanfolyamot indít az országosan mintegy ezer érintett oktató számára. Az 50 órás képzés – az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásának köszönhetően – jelentős kedvezménnyel vehető igénybe. Az egyes megyékben induló tanfolyamokról a NAK megyei igazgatóságain lehet érdeklődni.
A NAK kiemelt szerepet játszik az agrár- és élelmiszeripari szakmákat tanulók duális képzésében. A köztestület feladata egyebek mellett a gyakorlati képzőhelyek és tanulószerződések nyilvántartása,
ellenőrzése, a képzőhelyek kiajánlása a tanulók részére, illetve a mesterképzés és vizsgák szervezése. Emellett a NAK 2015 óta segíti a középfokú duális képzésben részt vevő, NAK-tagsággal rendelkező gyakorlati képzőhelyeket azzal, hogy a képzést vállaló gazdálkodók igényeire alakított, teljes körű felelősségbiztosítási konstrukciót dolgozott ki, és ezen felül át is vállalja a csoportos tanulói felelősségbiztosítás évi 24 ezer forintos díját.
Ezt a szolgáltatás 2016 szeptemberétől a NAK kiterjesztette az Agrárminisztérium fenntartásában működő iskolai tangazdaságokra, valamint a felsőfokú duális képzésben részt vevő gyakorlati képzőhelyekre is.
Az agrár- és élelmiszeripari duális képzésben megközelítőleg 4600 képzőhely működik közre, ahol évente 10-12 ezer tanulót oktatnak.
Aki egyszer már evett rendes mustárt, az bizony utána fanyalogni fog a semmilyen ízű bolti változatokra. Itt az idő, hogy elkészítsük a saját mustárunkat. Rém egyszerű.
Az eredetivel megegyező méretű modellen tesztelték az új blokkok alaplemezének betonozásánál alkalmazott eljárást.