2050-ben 200 százalékos lehet az öregedési index

2020. 11. 01., 16:00

Akár már 2050-ben elérheti a 200 százalékot a magyar öregedési index a legfrissebb előrejelzések szerint, vagyis demográfiai változások nélkül sokkal több nyugdíjast kell eltartania az aktív dolgozóknak. A ma 30-59-es korosztályba tartozó magyarok pedig most úgy gondolják, ha elérkezik számukra a nyugdíjaskor, havi 215 ezer forintra lesz szükségük, hogy kényelmesen megéljenek. Ezért is lényeges az öngondoskodás és a kisösszegű, rendszeres megtakarítás mihamarabbi megkezdése – derül ki a biztos jövő elnevezésű K&H kutatásból, mely alapján a társaság a Takarékossági Világnap alkalmából készített összeállítást.

A rövid távú, előre nem látható eseményekre való takarékoskodás mellett a hosszú távú, például a nyugdíjas évekre történő spórolás is fontos, különösen, hogy a mostani kilátások szerint öregszik a társadalom, többek között az európai és a magyar - derül ki a K&H Biztosító összeállításából.

Meredek emelkedőn az öregedési index

A hosszabb távú öngondoskodásnak ma kiemelt szerepe van az elmúlt évtizedekben kialakult trendek miatt. A nemzetközi statisztikai intézetek mellett a KSH által mért úgynevezett öregedési index azt mutatja meg, hogy száz 14 év alatti lakosra hány 65 éves vagy annál idősebb ember jut egy-egy térségben vagy országban. A globális öregedési index a múlt század közepén - az 1950-es években - 14-15 százalék körül mozgott, azóta fokozatosan emelkedik, már megközelített a 37 százalékot, a legújabb előrejelzések szerint 2050-ben pedig 75 százalékra növekedhet. Európában magasabb a mutató, már 2010-ben átlépte a 100 százalékot. A magyar mutató követi az európai indexet, 2020-ban közel 140 idős ember jutott 100, 14 év alattira, a 200 százalék körüli értéket pedig Magyarország 2050-ben érheti el, amennyiben nem történik komolyabb demográfiai fordulat. Az elöregedés azért fontos tényező, mert sokkal több nyugdíjast kell eltartania kevesebb dolgozónak. Éppen ezért is fontos az időben elkezdett hosszú távú takarékoskodás, hogy ne csak az állami nyugdíjellátásra számíthassanak az érintettek időskorukban.

215 ezer vagy 101 ezer forint?

Beszédes adatokat mutat a nyugdíjasok várható anyagi helyzetéről a K&H Biztosító idei biztos jövő elnevezésű, reprezentatív felmérése szerint a mai 30-59 éves korosztály úgy látja, hogy a kényelmes nyugdíjas évekhez legalább havi 215 ezer forint bevételre lesz szükségük. Ahhoz, hogy legalább ezt az összeget elérjék nyugdíjas éveikre, várhatóan szükség lesz az állami juttatások kiegészítésére is. A felmérés alapján az is kiderült: 101 ezer forint az az összeghatár, amely alatt már egyáltalán nem lehet megélni. 150 ezer forintból pedig csak szűkösen.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 05., 13:10
Cégcsoportunk már 35 éve van a HR piacon, ahol sokoldalú szolgáltatóként igyekszünk helytállni. Szeretném, ha legalább még ennyi ideig sikeresen tudna működni a cég – mondta az Üzletem.hu-nak Ifj. Vida Péter, a Viapan Group Managing Directora.
2024-03-28 16:10:00
A NAV a digitális megoldásaival szinte azonnal lát mindent, és szinte azonnal közbe is tud avatkozni. Az adóhatóság beavatkozásának két iránya van: vasszigorral fellépni a tudatos adókijátszók ellen, illetőleg támogatni a nem szándékosan tévesztő, alapvetően jogkövető adózókat.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!
A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS