Napjainkban divatosak a különféle termoszok, hiszen nemcsak többféle méretben, de számtalan stílusban, kivitelben is rendelkezésre állnak, akár környezettudatos vagy akár ha csak egyszerűen megtetszik valamelyik.
Egy termosz minden évszakban, minden időjárási körülmények között praktikus kiegészítő, mert a segítségével mindig megfelelő hőmérsékletű lesz a beletöltött ital. Hogy működik a termosz? Milyen fajtái vannak? Hogyan válassz tökéletes termoszt? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ.
Egy kis termosztörténelem
A termoszok ma már a mindennapjaink közismert és sokak által használt eszközei, a Termoszbolt.hu termoszkínálatában a legismertebb gyártók termékei közül válogathatsz számos méret- és színvariációban, különféle célokra. De nem volt ez mindig így.
A termosz feltalálását egy véletlennek köszönhetjük, ugyanis 1892-ben Sir James Dewar, skót tudós azért alkotta meg, mert a palládium fajhőjének megtartásához egy megfelelő hőtartó tárolóedényt keresett, így alkotta meg a duplafalú üvegedényt.
Őt nem is érdekelte a továbbiakban a találmánya sorsa, nem szabadalmaztatta, azonban két német üvegfúvó, bizonyos Reinhold Burger és Albert Aschenbrenner meglátta benne az üzleti lehetőséget. 1903-ban levédették az innovatív ötletet, majd Thermos néven megkezdték a gyártását, forgalmazását. Annyira sikeres termék lett, hogy az egész világon elterjedt, és 1909-re már a világkiállítások sztárja lett.
Innen már egyenes út vezetett a könnyű és ütésálló, vákuumszigetelt rozsdamentes acél-, majd az időtálló titán termoszig.
Mit tud a termosz?
A termosz egy kétfalú palack, amelynél a két réteg között nincs levegő, így a vákuumnak köszönhetően a hővezetés, a kupak révén pedig a hőáramlás minimális. A klasszikus termoszok belseje egy, a hővisszaverést szabályozó ezüstbevonatú üvegpalack, de ma már a legtöbb termosznak fém a belseje és műanyag vagy fém a borítása.
A termoszt nemcsak italok, de ételek tárolására, hidegen vagy melegen tartására is használjuk. Működésük lényege, hogy állandó hőmérsékleten tartják a benne lévő dolgokat: ha meleget rakunk bele, azt melegen, ha hideget, azt hidegen.
Hogy válassz termoszt?
Óriási a kínálat, könnyű elveszni benne, ezért összeszedtük a legfontosabb érveket, ellenérveket a különböző típusokkal kapcsolatban.
A hagyományos üveg belsejű termoszok az anyagnak köszönhetően hosszabb ideig tartják a hőt, illetve megőrzik a betöltött italok eredeti aromáját. Tisztításuk egyszerű, ráadásul antibakteriálisak. Hátrányuk viszont a törékenységük.
A rozsdamentes acéltermoszok ezzel szemben jobban bírják a megpróbáltatásokat, ellenben, főként az olcsóbb típusaik, kapcsolatba lépnek a benne tárolt italokkal, kellemetlen ízt kölcsönözve azoknak. A tisztításuk is nehezebb az esetleges vízkövesedés, elszíneződés miatt.
A design sem utolsó szempont, de választásnál aszerint dönts, hogy mire szeretnéd elsősorban használni. Más lehet jó kávéhoz, teához, illetve vízhez, ízesített hideg italokhoz.
Aki egyszer már evett rendes mustárt, az bizony utána fanyalogni fog a semmilyen ízű bolti változatokra. Itt az idő, hogy elkészítsük a saját mustárunkat. Rém egyszerű.
Az eredetivel megegyező méretű modellen tesztelték az új blokkok alaplemezének betonozásánál alkalmazott eljárást.