Itt találod az összes cikket a „élelmiszeripar” témában!
A 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg a feldolgozóüzemek fejlesztéseinek támogatására.
Nem kérdés, hogy elveszi a munkát az a robot, amivel a Boeing egyik repülőmérnöke állt elő. A PZZA névre keresztelt rendszer tulajdonképpen egy pizza séf, ami közel harmadával növeli egy pizzéria konyhájának hatékonyságát és 90 százalékkal fogja vissza a nyersanyagköltségeket.
A kereskedelmi márkák amszterdami kiállításán (World of Private Label-PLMA) 21 magyar kiállító jelenik meg az Agrármarketing Centrum közösségi standján május 28-29-én.
A „mentes” termékek piacán is egyre fokozottabb a verseny a fogyasztókért, akik egyre magasabb minőséget és változatosabb termékskálát várnak el.
A program 6 hónapos támogatást, célzott képzést és személyre szabott mentorálást kínál.
Megkezdődött Magyarország Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terve alapján az új vidékfejlesztési beruházási kiírások társadalmi egyeztetése.
Az élelmiszer-vállalkozásokat rendelet kötelezi az önellenőrzésre. A jogszabály tavaly év végi módosítása fontos változásokat hozott a közép- és nagyvállalkozások számára.
2024. április 1-től Kapás Gyula tölti be a HoReCa szektorban gasztronómiai és italmegoldásokat kínáló Nestlé Professional üzletágának vezető pozícióját.
Több mint 232 millió forintból fejlesztette gyártástechnológiáját a zöldség- és gyümölcskonzerveket előállító, nyírmeggyesi székhelyű Parmen Konzervipari Zrt.
Az Európai Unió területén a független kisüzemi termelők a kis mennyiségben előállított sör és etil-alkohol mellett az egyéb alkoholtartalmú italokra is kedvezményes jövedékiadó-mértéket alkalmazhatnak. A jogosultságot az adókedvezményre a független kisüzemi termelői tanúsítvánnyal kell igazolni – hívja fel a figyelmet a NAV.
Egymilliárd forintos beruházással – amelyből 245,4 millió forint az állami támogatás – automata csomag-összeválogató készárú raktárral bővítette gyártó- és logisztikai központját a BioTechUSA-cégcsoport.
Az üzem éves gyártókapacitása több mint 50 millió darab.
A belföldi termelés kevesebb mint 8 százalékkal csökkent, a 2022. évi 5,567 millió hektoliterről 5,135 millió hektoliterre.
A tejágazati Marketing Alap célja a fogyasztók több, gyakoribb és tudatosabb tej- és tejtermékfogyasztásra való ösztönzése.
Eredetileg az volt a fejemben, hogy 50 éves korom után lassítani fogok. Elmúltam ötven, de a terv dugába dőlt, mert már nem érzem, hogy lassítanom kéne – mondta az Üzletemnek Nagy Ervin, az R-Water tulajdonosa.
Kimutatták, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszer-bevitel igenis növeli az ajak- és torokrák kialakulásának kockázatát, de nem csak azért, mert a fogyasztása elhízással jár. A következtetéshez 450 ezer felnőtt életmódját követték 14 éven át.
Az érzékszervi vizsgálat továbbra is a Nébih laboratóriumában történik.
Magyarországon elsőként a Hajdúsági Sütödék-csoport leánycégei jelennek meg a piacon a mesterséges intelligencia (MI) támogatásával fejlesztett sütőipari termékekkel.
Az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program második felhívása 2023. szeptember 28-án került meghirdetésre, a vissza nem térítendő támogatás keretösszege 6 milliárd forint. A támogatás összege 300-500 millió forintot érhet el.
Az Európai Bizottság újabb magyar sajt elnevezését jegyezte be, ezzel 86-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar földrajzi árujelzők száma, így már 33 élelmiszer, 38 bor és 15 pálinka elnevezése védett az EU területén.
Az október 11-ig tartó ANUGA rendezvényen 60 magyar cég képviselteti magát – közölte az Agrármarketing Centrum.
Idén is jó termésre számítanak az ipari paradicsomtermesztéssel foglalkozó gazdálkodók.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint Magyarországon 274 ásványvízkutat tartanak nyilván, a palackozóüzemek évente mintegy 1200-1300 millió liter hazai forrásból származó ásványvizet palackoznak. A hazai ásványvízfogyasztás az elmúlt évtizedekben a többszörösére emelkedett.
Az állati eredetű élelmiszereket imitáló növényi alapú termékeknek elnevezésükben jelentősen különbözniük kell az állati eredetűekétől. A NAK felhívja az uniós döntéshozók figyelmét a vonatkozó piaci szabályozások mihamarabbi megalkotására.
Az élelmiszeripari és italgyártó cégek háromnegyedénél hozott komoly fejlődést a termelésben a digitalizáció, felüknél pedig még további javulásra számítanak -- olvasható a Schneider Electric tanulmányában.
A hazai feldolgozókból mintegy 3800 tonna feldolgozott vadhús kerül ki évente, aminek közel 90 százalékát az export partnerek vásárolják fel.
Átadták az Intersnack Magyarország Kft. új automata csomagológép-rendszerét. A cég további 6 milliárd forintos beruházást tervez Győrben.
Július 1-jén lép életbe az EPR rendszer, a legtöbb gyártó és forgalmazó azonban továbbra is csak találgat, hogy mit is kell tennie. Az is nehezíti a vitaminok és étrend-kiegészítők piacán a kereskedők helyzetét, hogy a vásárlók elsőként az egészségmegőrzésről mondanak le,
Több mint a duplájára, évi 12-15 ezer tonnára növeli a magyaros ételízesítői gyártókapacitását a kormányzati támogatással közel 8 milliárd forint értékű, kedden átadott beruházásnak köszönhetően a kecskeméti Univer Product Zrt.
A gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök piacán mától Karcag lesz Európa központja, köszönhetően annak a kapacitásbővítő beruházásnak, amelyet az AgroSprint Zrt. valósított meg.
Átadták pénteken a Szentkirályi Magyarország Kft. új, nagy teljesítményű PET-palackozó gyártósorát.
Főként a szerencsi csokoládégyártás hagyományainak megőrzésében betöltött szerepéért adományozott Szerencs város képviselőtestülete díszpolgári címet Noszek Péternek, a Nestlé Hungária ügyvezető igazgatójának.
Egymilliárd forintból új üdítőital-gyártó gépsorral fejlesztette vállalkozását a Márka Üdítőgyártó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a Bács-Kiskun vármegyei Felsőlajoson.
A magyarországi vágóhidakon 97,9 ezer szarvasmarhát vágtak le 2022-ben, 10,4 százalékkal kevesebbet az előző évinél. Sertésből 4 millió 532 ezret, ez 6,9 százalékos csökkenés, baromfiból pedig 207,8 millió darabot, ami 11 százalékkal marad el a 2021. évitől.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jelzésének is köszönhetően megszűnt a belföldi piacra értékesítő, NETA-köteles terméket előállító élelmiszeripari vállalkozások népegészségügyi termékadófizetési kötelezettség halmozódásból eredő hátránya.
Akár 3,5 millió forintra is pályázhatnak a mikrovállalkozásként működő hentesüzletek az agrárminisztérium új felhívásának köszönhetően.
Magyarországon a sertéshúsfogyasztás az utóbbi időben növekedett. Mostanra elérte az évi 30 kilogrammot személyenként, második helyen van a baromfiágazat után – mondta Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára.
Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a tej és tejtermék piacán a Gazdasági Versenyhivatal, a szervezet gyanúja szerint a verseny korlátozása vagy torzulása is hozzájárulhatott az árak emelkedéséhez.
A kormány négy és félmilliárd forinttal támogatja a kis hentesüzleteket – jelentette be Nagy István agrárminiszter.
Magyarországon évente mintegy 200 ezer hektoliter pezsgőt állítanak elő, hazánk ezzel a világ 10-11. legnagyobb pezsgőgyártója.
Az Európai Bizottság elfogadta Magyarország KAP Stratégiai Tervét, amely meghatározza az agrárium, élelmiszeripar területén nyújtható támogatások kereteit a 2023 és 2027 közötti időszakra. Több ezer milliárd forintnyi támogatás kifizetésére nyílik lehetőség a jövő évtől.
A Tetra Pak célja a kezdetektől fogva az, hogy olyan biztonságos, fenntartható és innovatív csomagolást hozzon létre, amelynek segítségével bárki számára elérhetővé válnak az egészséges élelmiszerek.
Az élelmiszer- és kozmetikai ipart követően újabb területen kamatoztatja vezetői tudását Balogh Levente.
Skandináviából tér haza a Nespresso régi-új magyarországi üzleti vezetője. Flesch Gábor már korábban is betöltötte ezt a pozíciót.
Magyarország élelmiszeripara az elmúlt években számtalan nehézséggel találta magát szembe, de köszönhetően a biztos alapoknak, javuló tendenciát mutat a hatékonyság és jövedelmezőség terén.
A fenntartható élelmiszer-termelési rendszerek, az új összetevők, a technológiai innovációk és a táplálkozás minőségének javítása mind az élelmiszeripar jövője előtt álló kihívások. Ezekről is szó lesz a Kanadai-Magyar Kereskedelmi Kamara fórumán.
Az emelkedő energia- és takarmányárak, valamint a folyamatosan növekvő termelési költségek miatt szeptembertől a tojástermelők nettó tízforintos darabonkénti termelőiár-emelésre kényszerülnek.
Új közép-európai ellátási láncért felelős vezetőt nevezett ki a Mars, a világ egyik vezető édesség-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártó vállalata.
Kiemelkedő mértékben, 17,1 százalékkal növekedett az élelmiszeripar teljesítménye májusban. Ehhez az eredményhez a hazai és exportértékesítés is hozzájárult.
A világ legnagyobb csokoládégyárában, a belga-svájci Barry Callebaut csokoládégyártó cégnél nemrégiben kitört szalmonellafertőzés eredetét egy magyarországi szójalecitin-szállítmányra vezették vissza.
Hélène Kovalevsky közel hat éves vezetése után Lidia Wrońska veszi át a Nestlé Hungária szerencsi és diósgyőri gyárainak irányítását. Lidia Wrońska a Nestlé egyesült királyságbeli Fawdon gyáregységből érkezik Magyarországra.
Sófalvi Adrien látja el a marketingvezető feladatait az Intersnack Magyarországnál 2022. második negyedévétől. Az eddigi marketingvezető, Korda Petra a vállalatcsoport regionális csapatában dolgozik tovább.
A méhek a fenntartható mezőgazdaság és élelmiszeripar kulcsszereplői, éppen ezért rendkívül fontos előrelépés, hogy az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) a méhészeti termékek ágazatban szakmaközi szervezet elismerést nyert el – jelentette be Nagy István agrárminiszter.
Bár a magyar ásványvízpiac az ellátási láncok bizonytalanságai, a pandémia hatásai és a szomszédos országban zajló háború miatt számtalan, a költségeket jelentősen megtöbbszöröző nehézséggel küzd, azért a gyártók a hazai vásárlókra még mindig számíthatnak.
A zöldségfeldolgozással és tartósítással foglalkozó Kecskeméti Konzerv Kft. 3,3 milliárd forint összegű kapacitásbővítő fejlesztését a magyar kormány 1,2 milliárd forinttal segítette a nagyvállalati beruházási támogatási programban – közölte a pénzügyminiszter kedden Kecskeméten.
Magyarországon elsőként a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az élelmiszer kis- és nagykereskedelem, illetve az agráriumhoz kötődő vállalkozások, őstermelők számára érhető el egy új, kedvezményes kezességvállalás.
A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez, az elmúlt években az agrárgazdaság a nemzetgazdaság pozitív egyenlegének jellemzően harmadát-felét biztosította.
2022 első négy hónapjában az öt legnagyobb magyarországi sörgyártó termelése 1,6 millió hektoliter volt, belföldi értékesítésük pedig 1,7 millió hektoliter, előbbi 8 százalékkal, utóbbi 4 százalékkal alacsonyabb a 2019. azonos időszakinál.
Az agrár-élelmiszeripar jelentős szerepét hangsúlyozta a következő évek magyar gazdasági stratégiájában az MKB Bank és a Takarékbank agrár- és élelmiszeripari üzletágának ügyvezető igazgatója.
Nagyon büszke vagyok arra, hogy mi lettünk Európában az első, a világon pedig a második sertésfeldolgozó, amelyik zöld minősítést kapott – mondta az Üzletemnek Giacomo Pedranzini, a KOMETA 99 Zrt. ügyvezető igazgatója.
Három hazai kiskereskedelmi lánc, a CBA, a COOP és a REÁL is kiáll a hazai sertéságazat mellett, ezért üzleteikben a továbbiakban magyar termelésből származó friss sertéshúst kínálnak – jelentette be Nagy István agrárminiszter.
Magyarország vezető sertésfeldolgozója, a KOMETA 99 Zrt. zöld kötvényt bocsátott ki 12 milliárd forint névértékben a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjának keretében.
Önköltséges sajtbírálói képzést indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával, a Magyar Sajtkészítők Egyesülete szervezésében.
A tervezettet túllépve, 8,3 milliárd forintos árbevétellel zárt tavaly a Gyulahús Kft., amely csaknem 40 százalékos bővülést ért el az exportpiacokon az egy évvel korábbihoz képest.
Óvatos bizakodással kezdi az évet a magyar élelmiszer- és mezőgazdaság – mondták a Takarékbank és a Magyar Bankholding elemzői.
Nőtt tavaly a magyarországi söripari cégek termelése és forgalma az előző évhez képest, de továbbra is elmaradt a 2019. évitől.
Az Agrárminisztérium célja a teljes magyar élelmiszeripar modernizációja – jelentette ki Nagy István Csornán.
A kormány elkötelezett a hazai tejtermelés és a tejfeldolgozás fejlesztése iránt, ezért a szakágazat szereplői az elkövetkezendő időszakban további fejlesztési és bővítési forráshoz jutnak.
Tavaly 13 százalékkal többet, összesen 5,5 milliárd forintot költöttünk virslire, szilveszterkor jellemzően a hipermarketekben kapható, előrecsomagolt, egykilós kiszerelés volt a legkeresettebb. 2020-ban több mint 4 ezer tonna volt a decemberi forgalom.
A hazai élelmiszeripar innovációja mind a lakosság jóléte, egészsége, életminősége, mind a foglalkoztatottság, a jövedelemtermelő képesség és az élelmiszerbiztonsági kockázatok csökkentése szempontjából fontos, ezért a kormány kiemelten támogatja ezeket az újító kezdeményezéseket.
A több mint 90 éves múltja során folyamatos népszerűségnek örvendő Szerencsi cicás kakaóport a jövő évtől a Szerencsi Bonbon Kft. gyárthatja és forgalmazhatja majd.
Másfél év alatt modernizálja gyártását a Dr. Oetker Magyarország. Az évente 9-11 ezer tonnányi, tizenhét országot – közte hazánkat is – ellátó, élelmiszeripari segédanyagokat gyártó vállalat meglévő gyártósorait digitalizálja jánossomorjai üzemében.
Igyekszem mindig pozitív maradni, még a leglehetetlenebb helyzetekben is, remélem, ez kívülről is látszik és motiválóan hat a kollégákra – mondta az Üzletemnek Pinczés Marianna, a Grapoila ügyvezető-tulajdonosa.
A magyar tulajdonú, Panda Nutrition étrend-kiegészítő termékcsaládot is forgalmazó Bende Online Media Kft. külföldi piacok felé is nyit.
Az üzleti életben is a brutális őszinteség az alapja mindennek – mondta az Üzletemnek Szappanos Péter, a Pápai Hús Kft. ügyvezetője.
A megnövekedett vásárlói igények kiszolgálása érdekében egy többlépcsős beruházás első elemeként új raktárcsarnok épül a meghatározó élelmiszeripari vállalat szentkirályi telephelyén. A közel 1 milliárd forint összértékű beruházás jelentős részben önerőből és a versenyképesség-növelő támogatási programban elnyert támogatásból valósul meg.
Jelentős fejlesztésre készül a Gyulahús Kft., a beruházáshoz szükséges forrás előteremtése érdekében azonban szükség van szakmai vagy pénzügyi partner bevonására és a tulajdoni hányad maximum 49 százalékának értékesítésére.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „Halal élelmiszerek nemzetközi piaca” címmel online fórumot tart, ezzel is segítve az ezen piacra belépni kívánó élelmiszer-előállítókat és -feldolgozókat.
A világ legnagyobb szövetkezeti tulajdonon alapuló tejipari vállalatát 150 éve alapították. A jubileumot Mátészalkán, a Pöttyös Túró Rudi „hazájában” is megünnepelték.
Az utóbbi években egyre nagyobb mennyiségű fagylaltot gyártanak Szerbiában. A Szerbiai Gazdasági Kamara adatai szerint 2019-ben történt egy nagy ugrás, amikor 51 százalékkal több jeges édességet állítottak elő, mint egy évvel korábban.
Noha az időjárás kedvezően befolyásolta a sörfogyasztás alakulását az iparág főszezonjának számító nyári hónapokban, a kiemelt fesztiválok és nagyobb rendezvények idei elmaradása miatt a söripar forgalma idén sem tudja majd megközelíteni a covid előtti időszakban tapasztalt szintet.
Az idén is megtartja a sertéshús és a sertéshús-készítmények fogyasztásának ösztönzését segítő kampányát az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség).
Romániában hiába megfelelő minőségű a búzatermés, óhatatlanul drágul a kenyér, ugyanis az árakat főként a világpiaci trendek alakítják. Az energia és a munkaerő drágulása is hozzájárul a dráguláshoz.
Augusztus 18-tól, szerdától lehet pályázni az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére – jelentette be az agrárminiszter kedden Debrecenben, a Farmer expo megnyitóján.
Nagy érdeklődés mellett zajlott ebben az évben az Év Fagylaltja verseny, ahol külön mérettették meg magukat a cukrászdák és az alapanyaggyártók is. Az utóbbi kategóriában főleg nemzetközi cégek képviseltetik magukat, idén mégis hazai győztest köszönthettünk.
Augusztustól Szikora Dóra veszi át a Nestlé Hungária Food üzletágának vezetését.
Élelmiszeripari alapanyagainkat hazai termelőktől, illetve uniós gazdaságokból szerezzük be. A magyarországi biogazdaságok számának növekedésével szerencsére itthon is egyre több partnerre találunk – mondta az Üzletemnek Pinczés Marianna, a Grapoila ügyvezető-tulajdonosa.
Az Agrárminisztérium a Megújuló vidék, megújuló agrárium elnevezésű programja keretében 50 milliárd forint keretösszeggel meghirdette az élelmiszeripari üzemek kisléptékű fejlesztését célzó pályázatot.
Magyarországon az emberek közel kétharmada sosem fogyasztana rovarfehérjét tartalmazó táplálékot és mindössze 8 százalékuk gondolja, hogy feltétlenül szükség volna a jövőben ilyen élelmiszerek bolti forgalmazására.
Összesen több mint 5,5 milliárd forint értékben kezdődnek egészségipari beruházások 4 milliárd forintot meghaladó kormányzati támogatással - jelentette be sajtótájékoztatóján Budapesten a pénzügyminiszter.
Öt magyar élelmiszeripari vállalat 42 milliárd forintnyi beruházás előkészítését folytatja Üzbegisztánban, ez azt jelenti, hogy magyar növényi olajgyár, szarvasmarhatelep és zöldségtermelő üzem jön létre Közép-Ázsia egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Miért készít vegán terméket egy húscég, és gyárt magának felvágottat egy kereskedő? Mit keres a brazíliai őserdőben egy európai gyümölcslégyártó, és Kastélyosdombón egy söripari óriás? Az újszerű üzleti gondolkodásra mutatott példákat a Magyar Termék Nonprofit Kft. Agóra konferenciája, amelyen az előadók másokat is arra ösztönöztek, hogy a siker érdekében érdemes „kilépni a dobozból”.
A világsikerű csokoládé-különlegességeiről ismert chocoMe számára díjesővel végződött az International Chocolate Awards világbajnoki döntője: a magyar manufaktúra egy arany-, egy bronzérmet és egy különdíjat kapott az ezúttal online közvetített díjátadón.
Tavaly ilyenkor az egész ország kenyérsütés-lázban égett. Mi is neveltük a kovászt, dagasztottuk, kelesztettük, hajtogattuk a tésztát, az eredményt pedig büszkén megírtuk.
Elnyerte az Inno d’Or – Év Innovációja 2021 díjat vegán termékcsaládjával a Pápai Hús. A cég a nagy hazai húsipari társaságok közül egyedüliként vágott bele a vegán gyártásba, és sorozatban fejleszti ki az újabb és újabb húsmentes termékeit.
Gyenge első negyedévet zárt a magyarországi söripar, ám a legnagyobb gyártók bíznak abban, hogy az év további részében a forgalom fellendül – mondta Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója az MTI kérdésére.
Magyarország két meghatározó, az élelmiszeriparban komoly múlttal rendelkező családi vállalkozásának segített zökkenőmentessé tenni a generációváltást az MFB csoporthoz tartozó Hiventures. Mindkét társaság itthon termelt friss zöldségekre és gyümölcsökre alapozza tevékenységét.
Az édességfogyasztás tavalyi visszaesése fokozatosan helyreállt az elmúlt évben, így az előző húsvéthoz képest idén nagyobb forgalomra számítanak a gyártók.
A koronavírus-járvány miatt elmaradnak – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által – 17 agrár és élelmiszeripari szakmában szervezett országos szakmai tanulmányi versenyek további fordulói. Mindamellett az írásbeli elődöntőn részt vett tanulók az ott elért eredmények alapján megkapják a felmentést a szakmai záróvizsgák írásbeli része alól.
Dr. Bódi Csaba 26 esztendeje, megalakulása óta vezeti sikeresen a bébiételek előállításával foglalkozó hanságligeti Hipp Kft.-t. Mosonmagyaróvári egyetemista évei alatt megszerzett tudása, illetve németországi ösztöndíjasként átélt tapasztalatai alapozták meg pályáját.
Lényegesen több kekszet eszünk, mióta kitört a járvány. A nagy felhalmozás alatt a háztartási kekszből 50 százalékkal nőtt a forgalom, és az extrudált kenyerekből is ennyivel több fogyott. Az adatok azt mutatják, hogy nem egyszeri vásárlásokról volt szó, hiszen ezekből az élelmiszerekből tartósan többet adnak el a boltokban, mint egy éve.
A Deloitte OBA4Trace web-based nyomonkövetési rendszer lehetőséget nyújt az élelmiszer előállítók és forgalmazók számára, hogy az értékláncuk transzparenciájának megteremtésével, illetve a fogyasztókkal való bizalmi kapcsolat kialakítása révén meglovagolják ezt a trendet.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara határozottan kiáll a magyar, illetve az európai gazdálkodók és fogyasztók mellett: elfogadhatatlannak tartja az Európai Unió és a dél-amerikai MERSOCUR-országok közötti kereskedelmi megállapodást. Fellépünk az ismeretlen eredetű élelmiszerek beáramlása, a gazdálkodók tönkretétele ellen!
Ismét súlyos higiéniai hiányosságokat találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei egy vágóhídon, ez alkalommal Vas megyében, az üzem tevékenységét a tapasztalt jogsértések miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette.
Az élelmiszerellátás jövőjére nézve nagy veszélyt jelenthet az éghajlatváltozás, miközben az üvegházhatású gázok kibocsátásáért többek között az élelmiszertermelés és fogyasztás is nagy mértékben felelős. Ezért a Nestlé a 2050-re vállalt nettó zéró kibocsátás elérése érdekében 2030-ra felére csökkenti karbonkibocsátását.
Ha megugrik a liszt ára, tavasszal elkerülhetetlen lesz a kenyér árának emelése Romániában.
A 2020 utáni Közös Agrárpolitikával kapcsolatos jogalkotási eljárás elhúzódása miatt az Agrárminisztérium (AM) - az átmeneti időszak áthidalása érdekében - egy évvel meghosszabbította „A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás” pályázati felhívás kötelezettségvállalási időszakát.
A legtöbb kézműves sörfőzde Erdélyben tavalyig főként vendéglőkben, sörözőkben értékesítette termékeit, ám a járvány ezt lehetetlenné tette.
Ötmilliárd forintos pályázat indul hazai élelmiszeripari vállalkozások beruházásainak támogatására – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videójában hétfőn.
Némileg lassult a koronavírus-járvány miatt a magasabb hústartalmú, nem műbélbe töltött, drágább virslik iránti kereslet erősödése; az év végén egyébként hagyományosan az időarányosnál 20-25 százalékkal többet vásárol a lakosság ebből a termékből – közölte a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke.
Négyszáz négyzetméteres új húsáruházat nyitott az ünnepek előtt a Pápai Hús, amely a hazai boltok egyik legnagyobb tőkehús-beszállítójaként ezzel példát is akar mutatni arra, hogyan lehet modernizálva és újragondolva ismét vonzóvá tenni egy hagyományos kereskedelmi formát.
A szlovákiai pékek szakmai szervezete szerint állami támogatás híján jövőre kénytelenek lesznek megemelni a kenyér árát.
A karácsonyi ünnepek elmaradhatatlan süteményei a bejglik. Sokan maguk készítik el odahaza a diós, a mákos és a mindenféle más ízesítésű tekercseket, de egyre többen vannak azok is, akik készen, a boltból szeretik megvenni ezeket az édességeket.
Közel egymilliárd forintos beruházással fejlesztették a Varga-Szárnyas feldolgozóközpontját.
Teljes logikátlanság jellemzi a sertéshús romániai piacát. A vendéglátásban számottevően visszaesett a kereslet, és a farmoknál regisztrált árak is csökkentek, a lakosság drágábban vásárolja a tarját, a karajt vagy a felvágottat, mint tavaly ilyenkor.
Újabb árzuhanás sújtja a szerbiai húspiacot: a járvány második hulláma miatt a kis- és nagytermelők forgalma 15–25 százalékkal csökkent országunkban.
Romániai exportértékesítését fejlesztő marketingkommunikációjához kapott kormányzati támogatást az Univer Product Zrt. A kecskeméti társaság ételízesítőit, sűrített paradicsomát és bébiételeit több mint 15 országba exportálja.
Az Enterprise Investors (EI) által kezelt Polish Enterprise Fund VII magántőkealap megállapodást írt alá a PAN-PEK piacvezető horvát pékárukészítő és -kiskereskedelmi társaság fennmaradó 35 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról.
Közel 50 milliárd forint értékű beruházás veszi kezdetét a Nestlé Hungária büki gyártóközpontjában, amely a világ több mint 50 országát látja el állateledellel.
A Deka Union Kft. öt, partnereivel közös fejlesztésben készült terméke is Érték és Minőség Nagydíjas lett.
A termelés bővülése, a növekvő hazai és külföldi igények tették szükségessé azt a beruházást, amelynek keretében a Cerbona Élelmiszergyártó Kft. új, 500 millió forintból megvalósult raktárát felépítette – hangzott el az új létesítmény ünnepélyes átadásán kedden.
A 2019-es üzleti évben jelentősen javult Magyarország második legnagyobb tejipari cégének, az Alföldi Tej Kft.-nek az eredménye.
Változnak a közeljövőben az európai uniós élelmiszerhigiéniai szabályozások. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az élelmiszeripari cégek véleményét, javaslatait várja mindezzel kapcsolatban, és összesítve eljuttatja azokat az uniós döntéshozóknak.
Több mint 40 százalékkal nőtt Romániában a nyers tej importja az év első öt hónapjában – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatsorából.
A szlovákiai üzletláncok egész reklámkampányokat építenek arra, hogy milyen fontosnak tartják a hazai élelmiszereket, ezek aránya azonban továbbra is elenyésző a behozottakhoz képest.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszerbiztonsági szempontból mindent rendben talált 32 csemegeuborka termék tesztjén, ugyanakkor 21 terméknél hatósági eljárást indított szabálytalanságok miatt.
Augusztustól a Nestlé magyarországi Nespresso üzletágának irányítását Alberto Vercelli veszi át, aki korábban a dél-amerikai régió üzleti vezetői pozícióját látta el. Ezzel párhuzamosan júniustól Miklós Panna veszi át a Nestlé Hungária Confectionery üzletágának vezetését.
A magyar kávéfogyasztók kétharmada biztosan kétségbe esne, ha a jövőben megszűnne a kávétermelés – derült ki a Nespresso friss, reprezentatív kutatásából. Pedig hosszú távon az éghajlatváltozás és a fenntartható gazdálkodás hiánya a kávétermő területek drasztikus hanyatlását eredményezheti.
Az élelmiszergyártás új korszakába lépett a Pápai Hús Kft. A különösen a sonkáiról híres cég kizárólag növényi alapanyagokból álló vegán terméket fejlesztett ki.
Az élelmiszerágazatban ugyan a pánikvásárlások mind az árakat, mind a mennyiségeket felhúzták, de ma már erős áresés tapasztalható. Sikeres mozgalommá vált a hazai munkahelyek védelmét szolgáló #veddahazait akció.
A kenyér és más sütőipari termékek drágulásához vezet, hogy a szárazság miatt nagyon gyenge gabonatermésre számíthatnak idén Romániában.
Az Egyesült Államokban az új típusú koronavírus járványa miatt bezárnak a vágóhidak és a húsfeldolgozók, ennek következtében sokan aggódnak az élelmiszer-ellátásért.
A Gallfoodnál a koronavírus-járványra való tekintettel az összes egészségügyi szigorítást azonnal bevezették az üzemben. Szétválasztották azokat a területeket, amelyek kulcsfontosságúak a termelés fenntartásának érdekében.
Nem várható ellátási zavar a húsvéti füstölt húskészítmények piacán, az ágazati vállalatok széles kínálattal készülnek, azonban a termékek tavalyhoz képest magasabb áron kaphatók majd.
A koronavírus-járvány miatt Szlovákiában az üzletekben egyre többen választják az előre csomagolt kenyeret, és a pékségeket is arra biztatnak, hogy több csomagolt terméket dobjanak piacra.
Mintegy 2 százalékkal kevesebb sertést és közel 2 százalékkal több baromfit vágtak a magyar vágóhidakon tavaly az előző évhez képest, míg a szarvasmarhavágás gyakorlatilag azonos szinten maradt – derül ki a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet honlapján közzétett jelentésből.
A hagyományosan gazdag áruválaszték mellett a folyamatos termékfejlesztésekkel a SPAR több új árucikket, húskészítményt és édességet kínál vásárlóinak az idei ünnepre.
Kiemelkedő évet zárt tavaly a Nestlé Hungária Kft. Az élelmiszeripari társaság 95 milliárd forint értékben exportált különböző termékeket 2019-ben, így árbevételének közel kétharmadát már a külpiacok adják.
A Syngenta új, lila YOOM™ paradicsoma aranyérmet nyert innovációs kategóriában a berlini Fruit Logistica kiállításon.
Egy hét múlva kezdődik az év legkiemelkedőbb élelmiszeripari és HoReCA szakkiállítása. Első nap a Bocuse d’Or hazai döntősei a METRO közel ezer négyzetméteres standjának piacáról válogatják össze az versenyfogásaikhoz a friss alapanyagokat.
Jelentős, de szervezettséggel tovább növelhető a hazai élelmiszerek aránya a kiskereskedelmi láncok üzleteiben. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a SPAR vezetőivel egyebek közt erről is egyeztetett.
Miközben a hazai kenyérfogyasztás mértéke éves szinten stagnál, vagy kicsit csökken, addig a péksüteményekből 2014 óta folyamatosan többet eszünk.
Tavaly 6 ezer tonna pékárut importált Szerbia több mint 6,8 millió euró értékben.
Mintegy 3500 tonna fogyhat az idén az egyik legnépszerűbb szezonális termékből, a szaloncukorból, a forgalom értéke 6,5 milliárd forint lehet.
Két évig bírta a Coca-Cola globális marketingvezető nélkül: a cég bejelentette, hogy újra létrehozza a pozíciót, amelyet Manolo Arroyóra bíztak.
Országokat, nyelveket, szakmai korlátokat könnyedén átugorva, csak a feladatra koncentrálok – mondta az Üzletemnek Ohens Katalin. A Plantcraft alapító társtulajdonosa segít a kollégáinak hinni abban, hogy bármi lehetséges.
A 30 éves vállalat sikerei mögött nehéz évek és kemény munka áll – mondta az Üzletemnek Garai András. A Gallicoop marketingvezetője szerint fontos feladataik vannak az edukációban, a megfelelő minőségű tájékoztatásban.
A magyar Plantcraft Innovációs Kft. 150 millió forintos tőkebefektetésben részesült az X-Ventures Gamma Kockázati Tőkealap jóvoltából, hogy másodgenerációs húshelyettesítő termékeivel az amerikai piacra léphessen.
Mind a 22 féle csokimikulás megfelelt az előírásoknak, amelyeket az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált élelmiszer és vegyipari laboratóriumában idén megvizsgáltak.
Napjaink egyik legégetőbb kérdése a fenntartható élelmezés. A téma aktualitása kapcsán fenntartható élelmiszeripari megoldásokra írt ki pályázatot a METRO.
Az egészségesebb életmód iránti igény egyre nő a hazai lakosság körében, ami kihatással van a pékáruk vásárlására is - derül ki egy online felmérésből.
A lúdágazat szereplői abban bíznak, hogy a következő hetekben kiegyensúlyozottabbá válhat a piac.
Mindig nagy érdeklődés előzi meg a Heineken Hungária Soproni Óvatos Duhaj sorozatának újabb sörét.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága a hatékonyabb munkaerőpiaci pozíció elérését segítő konferenciát rendez november 26-án Budaörsön.
Solymos Ádám lett a Scitec marketingigazgatója. A szakember hangsúlyozta: a jövő legfontosabb célja, hogy a vállalat univerzálisabb, szélesebb sportolói közönséget célzó márkává váljon.
Az Agrárkamara sütőipar szereplőinek szánt ingyenes szakmai rendezvény keretében a rozsőrleményekből előállított kenyerekkel kapcsolatos ismereteiket bővíthetik a résztvevők.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága az ingyenes szakmai programsorozata keretein belül meghirdeti a „TANULJUNK EGYÜTT! – Zöldség-gyümölcs feldolgozás” rendezvénysorozatát.
Meghatározó európai szakmai és érdekvédelmi szervezetek kampányt indítottak az állattenyésztést és az állatitermék-előállítást övező tévhitek eloszlatása érdekében.
Új stratégia mentén folytatja kereskedelmi és marketing tevékenységét a Scitec, Európa egyik legismertebb sport-táplálékkiegészítő márkája. Egyúttal megújul a Scitec vállalati arculata.
A pékségek növekvő bérköltségei miatt várhatóan már a jövő év elejétől Szlovákia-szerte drágábban árulják majd a kenyeret és a péksüteményeket.
Hosszú idő után, az idei első fél évben ismét csökkent Magyarországon a vágóhidak sertésvágásainak száma.
A Nestlé ma hivatalosan megnyitotta az élelmiszeriparban egyedülálló Nestlé Csomagolástechnikai Intézetet.
Augusztusban már a harmadik egymást követő hónapban csökkentek a világpiaci élelmiszerárak, főleg a cukor, a búza és a kukorica árának mérséklődése miatt.
Ősszel folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága szervezésében a „TANULJUNK EGYÜTT!” programsorozat, újabb húsipari témákkal. Ezúttal a vörösáru-gyártás (párizsi), valamint a töltelékáru-gyártással (hurka, májas) ismerkedhetnek meg a résztvevők.
Románia a kilencedik helyen áll az Európai Unió legfontosabb sörgyártóinak sorában. Évente 1,8 milliárd liter sör készül itt.
Szeptemberben a sörkészítés témakörében mélyedhetnek el az Agrárkamara tagjai.
A világ elsőrangú, legnagyobb elismeréssel járó londoni székhelyű gasztronómiai világversenyén egy magyar kézműves csokoládé manufaktúrában készült praliné nyerte el a Great taste három aranycsillagát.
Csökkent Magyarországon a sörfogyasztás az első fél évben, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke szerint elsősorban a hűvösebb időjárás miatt.
Záróvizsgával és az oklevelek átadásával zárult az első alkalommal szervezett sajtbírálói tanfolyam.
Megerősítette a magyar termelők piacra jutását segítő együttműködését az Auchan és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
Áruba bocsátották a 2017 májusa óta csődeljárás alatt lévő zentai TE-TO Cukorgyár Rt.-t. A licitálást június 25-én tartják, a gyár vagyonát kilenc egységre bontva árulják.
Júniusban a likőrkészítés témakörében mélyedhetnek el a kamarai tagok.
Nem vezet az árak látványos csökkenéséhez a hagyományos és biotermékek áfájának csökkentése Romániában.
2019. áprilisában Izabela Wajnert vette át a Nestlé Hungária Nescafé üzletágának irányítását.
Hamarosan drágul a sertéshús, valamint a sertéshús készítmények ára Szlovákiában.
A fogyasztói és a piaci adatok egyértelműen a pálinkapiac prémiumizálódására utalnak.
A Mentes Cukrászüzem új résztulajdonossal folytatja a munkát. Apró Anna 25 millió forintot fektet Oltványi Zsolt üzletébe.
Húsvét közeledtével idén is a kötözött sonkák iránt a legnagyobb az érdeklődés. Érdemes odafigyelni arra, hogy hagyományos érlelésű és nitritmentes terméket vásároljunk.
Az Agrárkamara Élelmiszeripari Igazgatósága újabb témakörökben indít „Tanuljunk együtt!” programokat.
A blockchain felhasználása a transzparens és megbízható nyomonkövetés biztosítása révén az élelmiszeripari szereplők számára is komoly versenyelőnyt jelenthet, a szorosabb fogyasztói kapcsolatok kialakítása mellett lehetőséget biztosít a minőségbiztosításra és a tevékenységek optimalizációjára – hívják fel a figyelmet a Deloitte szakértői.
A firenzei nemzetközi versenyen összesen 11 elismerést gyűjtött be a magyar csoki manufaktúra, a chocoMe.
Meghívásos tenderen nyerte el első húsipari ügyfelét, a Pápai Hús Kft.-t a Carbon Group.
A Penny Market szerint nem volt elég magyar tej a beszállítóknál, ezért kellett más forrásból fedezni a vásárlói igényeket.
Minas Agelidist Békefi László követi az ügyvezető igazgatói pozícióban a Coca-Cola HBC Magyarország Kft.-nél.
Elkerülhetetlen a palackozott víz drágulása Romániában. A forrásvíz vagy ivóvíz esetében pedig a kitermelésre vonatkozó új jogszabálytervezet vezet majd az árak emelkedéséhez.
Az Agrárkamara meghirdeti a „Tanuljunk együtt! – Zöldség-gyümölcs feldolgozás” rendezvényét.
Újpesten az Első Magyar Gin Manufaktúra Zrt. 75 millió forintos saját beruházásával megkezdte működését Magyarország első kézműves ginfőzdéje.
Élelmiszer-felvásárló, -feldolgozó és -forgalmazó állami nagyvállalatot hozna létre a román kormány.
A "Tanuljunk együtt!” program keretében tejipari gyakorlati napokat szerveznek a mosonmagyaróvári Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézetnél.
A SPAR bicskei húsüzeme 15 évvel ezelőtt kezdte meg a termelést. Ma már az évi 12 millió kilogramm bontott sertés- és 1,1 millió kilogramm bontott marhahúst dolgoznak fel.
17,2 milliárd forint számlázott árbevétellel zárta 2018-at a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft.
Átveszi a Coca-Cola Hellenic Bottling Company a vezető szerbiai édesipari vállalatot, a požarevaci Bambit a Mid Europa partners londoni székhelyű beruházási alaptól. A tranzakció értéke 260 millió euró.
A vártnál sokkal többen nyújtottak be nagyberuházási pályázatot a székelyföldi gazdaságfejlesztési programot lebonyolító marosvásárhelyi Pro Economica Alapítványhoz.
Minden ételallergiás szabadon és bátran kóstolhatja meg a számára legizgalmasabb gasztronómiai újításokat egy különleges kétnapos fesztiválon február 23-án és 24-én Budapesten.
Magyarországon még mindig olyan ritka az igazi jó kenyér, mint a fehér holló – mondja Zeliska Orsolya, a balatonfürdei Péklány Pékség társtulajdonosa az Üzletemnek.
A világon a legnagyobb mennyiségben értékesített cseh márka, a Kozel idén januártól megújult.
A két régi mellé két új ügynökséget választott ki tenderen a Dreher.
Az élelmiszer-higiénia és az élelmiszer-biztonság témakörét járják körbe az előadók az „Együtt az élelmiszeriparért” konferenciasorozat következő állomásán.
A magyar agrárvállalkozások az általános hazai élelmiszerkereslet és a gazdasági szabályozás kedvező alakulására számítanak.
Várakozáson felüli sikerrel zárult az őszi mézfogyasztást ösztönző kampány.
Mészáros Gábor kimondottan sajnálja tévézésre pazarolni az idejét. A chocoMe csoki manufaktúra tulajdonosa viszont szeret utazni – és rengeteget tanul.
A szezonális édességek forgalma 10 milliárd forint felett lehet decemberben. Az éves édességforgalom a tavalyi 200 milliárd forintról 250 milliárd forintra nőhet.
„Élelmiszeripari kézikönyv” című sorozatot indított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A kiadványok a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatását, ismereteik bővítését, valamint a minőségi élelmiszerek előállításának támogatását segítik. A sorozat első része az élelmiszeripari alapfogalmakat mutatta be, melyet most gluténmentes élelmiszerekről szóló kiadvány követ.
Jövőre a szállítás „zöldítését” is célul tűzte ki Oltványi Zsolt, és javában szervezi a februári MentesFeszt-et. A Mentes cukrászüzem tulajdonosa az Üzletemnek arról is beszámolt, hogy amíg a fiatalok külföldön keresik a boldogulást, náluk a nyugdíjasok megtalálták a számításukat.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága december 4-én tartja az „Együtt az élelmiszeriparért” című konferenciasorozata keretében az új marketingtrendekről szóló rendezvényét.
A magyar chocoMe újabb nemzetközi kitüntetéssel tért haza. Ezúttal Firenzében kaptak díjakat a csoki különlegességek.
November 1-től Kerekes Péter a Coca-Cola magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatója – közölte a társaság kedden.
Csaknem 5 millió eurós zöldmezős beruházással élelmiszer-feldolgozó üzemet hoz létre a Li Cheng Kft. Tiszafüreden.
A legkeresettebb olasz sörrel ismerteti meg a Dreher a magyar vásárlókat.
A vállalatok leginkább a költségek fókuszálnak, miközben megfeledkeznek a technológia és a munkaerő fejlesztéséről. Ezen változtatna az Agrárkamara.
Az érsekhalmi sárgarépa feldolgozóüzemben elsősorban a japán piacra termelnek.
Az Üzletem.hu összefoglalója.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
Egy új atomerőművi blokk építése számokban: