Íme a tökéletes fröccsbor
Egressy Zoltán Portugál című tragikomédiájának alkesz figurája sosem tette föl magának az alábbi kérdést: milyen a jó fröccsbor. Mi viszont igen. És meg is találtuk.
A fröccsbor már nem az ócska lőre szinonimája. Az sem kérdés, hogy jó fröccsöt csak jó borból érdemes készíteni. Az a kérdés, milyenből.
Alapszabály, hogy fröccsnek a legfrissebb évjáratú, reduktív technológiával készült, nem túl illatos, de finom zamatú, mérsékelten gyümölcsös fehérbor alkalmas, hiszen a fröccs lényege a szomjoltó, "savankás" íz.
Ha a fajta felől közelítjük meg a kérdést, a reduktív olaszrizling született fröccsnek való.
Azok közül is a legalkalmasabb (számos tétel kóstolása után kijelenthetjük), a Jásdi pince másfél literes 2017-es olaszrizlingje.
Minimum tíz évjáratát ismerjük, és még sosem okozott csalódást.
Most is finoman gyümölcsös az illata, és ahogy a színben, úgy az illatban és az ízben is fel-felvillanak a zöldes (növényi) reflexek. Nyomokban ott van a szőlő direkt íze is.
Alkoholja üdítően mindössze 12%, íze, szerkezete mégsem lyukas, hanem telt és gazdag, de nem annyira, hogy szódával megviccelve gondot okozzon.
Finom, cizellált savai a fehér húsú barack héját és az érett mandulát asszociálják.
Nagy hiba egyébként, hogy a Jásdi pince honlapján a szortimentben ez a bor nincs feltüntetve (vagy legalábbis mi nem találjuk). Pedig ár-érték aránya verhetetlen (1800 forint).
Legfontosabb keverési arányok:
Klasszikus (nagy) fröccs: 2 dl bor, 1 dl szóda
Kisfröccs: 1 dl bor, 1 dl szóda
Hosszúlépés: 1 dl bor, 2 dl szóda
Házmester: 3 dl bor, 2 dl szóda
Viceházmester: 2 dl bor, 3 dl szóda
Háziúr: 4 dl bor, 1 dl szóda
Lakó-fröccs: 1 dl bor, 4 dl szóda
Krúdy-fröccs: 9 dl bor, 1 dl szóda, amely megvicceli a bort.
A fröccs keresztapja
A fröccsöt Fáy Ádám fóti pincéjében forradalmasították 1842. október 5-én. Az egybegyűlteket Jedlik Ányos első szódavizes palackjának bemutatója vonzotta oda, Vörösmarty Mihály is jelen volt, állítólag ő keresztelte a szódával spriccelt bort fröccsnek.
Szóda vagy ásványvíz?
Vannak, akik már a kérdésért megköveznének bennünket. Persze, hogy a szikvíz a fröccsbor igazi társa, de az ásványvizek között is akadhat megfelelő. Ha ásványvízzel készítjük a fröccsöt, „savankás” típusba tartozót válasszunk.