Tizenegy EU-tagállam erősítené az európai együttműködést a nukleáris energia hasznosításában

Tizenegy EU-tagállam erősítené az európai együttműködést a nukleáris energia hasznosításában
2023. 02. 28., 17:38

Magyarország és további tíz tagállam szakminisztériumi vezetői állapodtak meg arról, hogy előmozdítják a nemzeti nukleárisenergia-szektorok közötti élénkebb együttműködést.

A közös képzési és ipari programok mellett akár innovatív technológiákon alapuló új projektek és a meglévő erőművi kapacitások hatékonyabb kiaknázásának lehetőségét is vizsgálnák. A további tudományos együttműködésen túl a legjobb üzembiztonsági gyakorlatok összehangolt megosztására is készülnek.

Az energiaügyi miniszterek informális tanácsülésén a magyar delegáció mellett Bulgária, Csehország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia küldöttségei nyilatkoztak együttműködési szándékukról 2023. február 28-án, Stockholmban. A résztvevő felek tervei megfeleltethetők a közös uniós energiapolitikának is, amely kiemelt célként kezeli az iparági kutatás ösztönzését, a bevált nemzetközi megoldásokhoz igazodó, egységes biztonsági követelmények rögzítését, és az atomerőművi kapacitások folyamatos fejlesztését szolgáló együttműködéseket – olvasható az Energiaügyi Minisztérium közleményében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-12 15:40:00
Tovább erősíti a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat a kettős adóztatás elkerülését szolgáló egyezmény – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, miután Jean-François Parozzal, a Svájci Államszövetség Magyarországi Nagykövetével aláírta a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménymódosító jegyzőkönyvét.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL