Részletes jelentést adott ki a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség az ukrán helyzetről

Részletes jelentést adott ki a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség az ukrán helyzetről
2022. 09. 12., 14:52

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 2022. szeptember 6-án tette közzé azt az ötvenoldalas jelentést, amely áttekinti az előző, 2022. április 28-án közzétett jelentés óta eltelt időszakot, az ukrán nukleáris biztonsági, védettségi és biztosítéki helyzetet értékelve.

A jelentést közzétételét megelőzően szeptember elején a Nemzetközi Atomenergia Ügynökég 14 fős delegációja a NAÜ főigazgatójának vezetésével látogatást tett Ukrajnában. A misszió fő célja a katonai konfliktusban érintett Zaporizzsja Atomerőmű állapotának felmérése, valamint az arról történő hiteles tájékoztatás volt. A látogatást követően a NAÜ két ellenőre továbbra is a helyszínen maradt.

Az eddigi nyilatkozatokkal összhangban a jelentésben is leszögezik, hogy a konfliktus befejeződéséig a nukleáris biztonság szavatolása érdekében szükséges egy biztonsági (demilitarizált) övezetet létrehozni a Zaporizzsja Atomerőmű körül, amely megakadályozza a létesítmény további harci cselekményekből eredő sérüléseit. A NAÜ azonnali intézkedést sürget a zóna létrehozása érdekében és a szembenálló felek között lehetőség szerint közvetítőként is elősegíti a nukleáris biztonság növelését célzó övezet létrehozását.

A főigazgató által jegyzett jelentés a NAÜ honlapján olvasható angol nyelven.

A korábbi jelentést ide kattintva érheti el.

OAH

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Nyitott és kíváncsi vagyok, szeretek ismerkedni, beszélgetni, hiszem, hogy az emberi kapcsolatok életünk legnagyobb értékei – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL