Szijjártó: semmi sem korlátozhatja Paks II. megépítését

Szijjártó: semmi sem korlátozhatja Paks II. megépítését
2022. 11. 22., 11:49

A két új blokk megépítése hazánk ellátásbiztonsága szempontjából kritikus fontosságú – fogalmazott Szijjártó Péter Szocsiban, az Atomexpón.

A magyar energiastratégia négy alapelvét ismertette Szijjártó Péter Szocsiban a 12. Nemzetközi Atomexpó plenáris ülésén. Az MTI beszámolója szerint a külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy az energiamix összeállítása kizárólagos nemzeti hatáskör, ezért azt semmifajta szankció nem korlátozhatja. Azt mondta, lehetővé kell tenni azokat a beruházásokat, amelyek szükségesek az energiabiztonság garantálásához. Paks II. ilyen, így azt semmi sem akadályozhatja. Fontos célnak nevezte az energetikai diverzifikációt, illetve a karbonsemlegességet, amelyre Magyarország nem ideológiai, hanem gyakorlati kérdésként tekint.

Az atomerőművek jelentik a legmegbízhatóbb, legolcsóbb és legkörnyezetbarátabb energiatermelési módot.

A jelenleg működő paksi blokkok évente mintegy 14 millió tonna szén-dioxid kibocsátását előzik meg, a két új blokk révén pedig 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátása lesz elkerülhető – mondta a külgazdasági és külügyminiszter hozzátéve, hogy két új blokk megépítésének köszönhetően körülbelül 4 milliárd köbméterrel kevesebb földgázt kell majd importálni.

Szijjártó Péter leszögezte: a nemzetközi energiapiac kiszámíthatatlansága miatt minél nagyobb fokú önellátásra van szükség, amit Magyarország esetében egyedül az atomenergia tud garantálni. Hozzátette: napenergia-beruházások is zajlanak, amelyek a nukleáris kapacitás fejlesztésével együtt 2030-ra lehetővé teszik, hogy az ország 90 százalékban maga állítsa elő a felhasznált villamos energiát.

„A terv és a cél továbbra is az, hogy 2030-ra legyünk készen a két új blokkal, ezt csak külső tényezők nehezíthetik. Eddig sikerült a szankciókat kivédenünk, a nukleáris energia nem lehet része semmilyen szankciós csomagnak. Ezért arra kérünk mindenkit, európai uniós intézményeket, európai bankokat, európai kormányokat és hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben azt a tényt, hogy szankciók nem sújtják a nukleáris energiát és ne gátolják a magyar nukleáris beruházást, amely a hosszú távú energiaellátásunk biztonsága és a megfizethető energiaellátás szempontjából is kritikus fontosságú” – húzta alá Szijjártó Péter.

Az MTI arról is beszámolt, hogy Szijjártó Péter tárgyalt Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával, akivel áttekintették a beruházást. A miniszter kiemelte, hogy a Paks II. Zrt. a napokban nyújtotta be a hatóságnak az aktualizált Előzetes Biztonsági Jelentést, amelyhez kapcsolódóan hatósági döntés március végén várható. Az ötös blokknál öt méterig megtörtént a talajkiemelés, a következő lépés a teljes talajkiemelési tervre vonatkozó kérelem benyújtása, majd a jóváhagyást követően a további gödörmélyítés, illetve a talajkitermelés a hatos blokknál. Két hosszú gyártási idejű berendezés gyártása is zajlik már Oroszországban – tájékoztatott. Kitért arra is, hogy a paksi bővítés Magyarország történetének legnagyobb, több mint 12 milliárd euró értékű zöldmezős beruházása, amely mintegy tízezer munkahelyet hoz létre.

„A józan észre, a tudományra és tényekre alapozunk, nem ideológiák szerint döntünk, így azt látjuk, hogy a nukleáris energia a legjobb módszer számunkra: fenntartható, olcsó és biztonságos energiaforrás. Úgy látjuk, mi jól döntöttünk a két új blokk kapcsán” – összegezte Szijjártó Péter.

Paks II.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL