Szakmai együttműködési megállapodást írt alá a Paks II Zrt. és a Fennovoima projektcég

atombusiness.hu  |  2018. 02. 05., 10:10

A Paks II. projekt delegációja 2018. január 24-én látogatást tett Helsinkiben a Fennovoima társaságnál, a finn VVER-1200 blokk építtetőjénél. A paksi és a hanhikivi projekt aktuális helyzetéről szóló szakmai megbeszélés keretében a két társaság együttműködési megállapodást írt alá, amely mindkét társaság életében fontos mérföldkőnek számít.

A Paks II. projekt - dr. Aszódi Attila államtitkár, Horváth Miklós vezérigazgató-helyettes, Leber Ferenc kabinetfőnök és Kovács Gábor műszaki igazgató urakból álló - delegációja 2018. január 24-én látogatást tett Helsinkiben a Fennovoima társaságnál, a finn VVER-1200 blokk építtetőjénél. A paksi és a hanhikivi projekt aktuális helyzetéről szóló szakmai megbeszélés keretében a két társaság együttműködési megállapodást írt alá, amely mindkét társaság életében fontos mérföldkőnek számít – olvasható a Paks II Zrt. honlapján.

Minna Forsström, projektigazgató a dokumentum aláírását követően elmondta, hogy évek óta jó kapcsolat van a magyar és a finn fél között, a projektek vezetői számos alkalommal találkoztak és eszmét cseréltek. Most a két cég közötti formális együttműködési megállapodás aláírása azért szükséges, hogy ösztönözze a felek műszaki személyzetét az együttműködésre annak érdekében, hogy a legjobb VVER blokkok épüljenek meg az Európai Unióban.

Horváth Miklós kiemelte, hogy a felek érdeke a napi munka szintjére lefordítani a megállapodást és az abból levezethető előnyöket. A Paksi Atomerőmű és a Loviisai Atomerőmű között is több évtizedes eredményes együttműködés áll, ami azt mutatja, hogy az információ- és a tapasztalatcsere nagyon hasznos az atomerőműveket üzemeltető társaságoknak. A Paks II. és a Fennovoima közötti együttműködés célja a legjobb és legbiztonságosabb blokkok megépítése és a projektek hatékony megvalósítása.

Dr. Aszódi Attila emlékeztetett rá, hogy a két projekt illetékesei korábban is számos alkalommal találkoztak már, most azonban a két cég közötti megállapodással új fejezet nyílik az együttműködésben. Mind a tervezés, mind az engedélyezés, az építés, és az üzemeltetés időszakában számos olyan közös kérdés, izgalmas mérnöki feladat lesz a felek előtt, amelyeket a tapasztalatcsere eszközeit felhasználva nem csak a projekttársaságok, hanem az egész nukleáris ipar javára eredményesen hasznosíthatnak – zárul a Paks II Zrt. közleménye.

A kép forrása: a Paks II Zrt. weblapja

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL