Süli János: gazdaságosak és biztonságosak lesznek az új atomerőmű-blokkok

atombusiness.hu  |  2018. 04. 12., 10:26

Gazdaságosak, megtérülők és biztonságosak lesznek a paksi erőmű megépítendő blokkjai - jelentette ki a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter Várpalotán.

Gazdaságosak, megtérülők és biztonságosak lesznek a paksi erőmű megépítendő blokkjai - jelentette ki a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter Várpalotán.

Süli János (képünkön) a Jó szerencsét! köszöntés elfogadásának 124. évfordulója alkalmából rendezett emlékülésen tartott előadásában hangsúlyozta, hogy az atomenergia-ipar és a bányászat egymást feltételező, egymással összefüggő iparágak. Kiemelte: a paksi atomerőműben létesítendő két új blokk megépítését a folyamatosan növekvő energiaigény, a meglévő erőműpark elöregedése és a fogyatkozó energiatartalékok indokolják.

A fejlesztés lehetővé teszi a tartósan olcsó energia előállítását, valamint a térség fejlődését is előmozdítja. Hozzátette: az erőmű 7,3 százalék profitot termel majd a következő 60 évben.

Felidézte, hogy 2009-ben döntött a parlament az atomerőmű bővítésének előkészítéséről, majd 2014-ben a kormány aláírta az orosz féllel való megállapodást. Az érdemi munka 2015-ben kezdődött, ezt követően 1,5 éves szünet következett a brüsszeli bizottság vizsgálatai miatt. 2018 februárjában az orosz fél birtokba vette a felvonulási területet, amelyen 72 épület létesül majd.

A legfontosabb engedélyek már rendelkezésre állnak, a főépületre vonatkozó engedély azonban legkorábban 2019 október végén lesz meg - fűzte hozzá. Az építkezésen közel 8 ezer ember dolgozik majd, 1350 lakás is épül, így a beruházástól jelentős térségfejlesztés is várható - húzta alá.

Süli János elmondta azt is, hogy Magyarországon az elmúlt esztendőben 2,6 százalékos volt az energiaszükséglet növekedése, az ezt megelőző évben közel 1 százalék, 2030-ra pedig 3-5 ezer megawatt plusz kapacitásra lesz szükség, ami elengedhetetlenné teszi az új, egyenként 1200 megawattos blokkok építését.

Az építkezés tiltott állami támogatást nem tartalmaz, nem sért versenyjogot, pénzügyileg pedig szigorúan ellenőrzött - mondta Süli János. Közölte, a két blokk értéke 12,5 milliárd euró, 80 százalékban orosz, 20 százalékban magyar forrásból épül meg. A tárcanélküli miniszter szerint a fővállalkozó referencia-erőművet kíván megépíteni Pakson, ezért különösen fontos számára az építkezés kimenetele.

Süli János beszélt arról is, hogy az erőmű környezetében lévő 41 településen, valamint a környező országokban is közmeghallgatást tartottak, amelyeken az derült ki, hogy a beruházást pozitívan fogadják. "Az atomerőmű bővítése lehetővé teszi azt, hogy olcsó energiát legyünk képesek hosszú távon előállítani, ami pedig új munkahelyek létesítését teszi majd lehetővé" - fűzte hozzá. (MTI)

Képünk egy korábbi konferencián készült.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-13 13:15:00
A NAV 2023-as évkönyve részletes áttekintést ad az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatáról, amelyből a jövőre vonatkozóan is értékes tanulságok szűrhetők le. A legfontosabb tudnivalókat a Deloitte szakértői foglalták össze.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL