Projekttársaság: a paksi telephely alkalmas az új blokkok befogadására

atombusiness.hu  |  2017. 07. 11., 15:35

Az új atomerőművi blokkok telephelyvizsgálata transzparensen zajlott, a paksi telephely alkalmas a blokkok befogadására - írja az atlatszo.hu írására reagáló közleményében a Paks 2 projekttársaság.

Az új atomerőművi blokkok telephelyvizsgálata transzparensen zajlott, a paksi telephely alkalmas a blokkok befogadására - írja az atlatszo.hu írására reagáló közleményében a Paks 2 projekttársaság.

Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. honlapján közzétett nyilatkozat leszögezi, hogy a portál "hónapokkal ezelőtt végigtárgyalt és lezárt ügyet próbál meg szenzációs újdonságnak beállítani - alaptalanul - a paksi telephely alkalmasságával kapcsolatban". Az atlatszo.hu cikke - mint írják - valótlan képet fest mind az engedélyezési eljárásról, mind pedig a telephelyvizsgálat eredményeiről. Az atlatszo.hu portál hétfőn azt írta, hogy egy tektonikai törésvonal gyakorlatilag a nukleáris létesítmények tervezett helyszíne alatt halad.

A közlemény arra, hogy a Paks 2 projekttársaság 2014 óta folytatott részletes vizsgálati programot, amelynek eredményei alapján elkészült telephelyengedély-kérelmet 2016 októberében nyújtották be az Országos Atomenergia Hivatalhoz. Az eredmények bemutatására nyilvános tudományos konferenciát, lakossági fórumokat tartottak, majd az OAH közmeghallgatást szervezett.

Minden szükséges információ, adat nyilvánosan bárki számára hozzáférhető volt, és hozzáférhető ma is körülbelül 1200 oldalnyi terjedelemben - olvasható a közleményben, amely emlékeztet, hogy az OAH március végén kiadta a telephelyengedélyt, megállapítva, hogy a telephely alkalmas az új blokkok építésére.

"A tény, hogy a paksi telephely alatt aktív vető húzódik, nem új keletű, ez a nyilvánosan elérhető engedélykérelmi dokumentumokban is egyértelműen le van írva" - szögezi le a közlemény. Mint a társaság írja, ez nem kérdőjelezi meg a telephely alkalmasságát, a széleskörű vizsgálatok alapján kizárható, hogy a vető "szignifikáns, permanens felszíni elmozdulást lenne képes okozni". A nyilatkozat hangsúlyozza, hogy az új blokkokat a vizsgálat során meghatározott jellemzőknek megfelelően tervezik és építik meg a legszigorúbb nemzetközi előírásokkal, ajánlásokkal összhangban. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL