Pakson járt a WANO munkacsoportja

Pakson járt a WANO munkacsoportja
2023. 04. 14., 10:48

Pakson tartotta tanácskozását az Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetsége új blokkok létesítését támogató munkacsoportja; a résztvevők megtekintették az új blokkok építési területét is.

Az Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetsége (World Association of Nuclear Operators, WANO) szakmai támogatást és kontrollt biztosít az atomerőművek üzemeltetőinek, ennek keretében rendszeresen, felülvizsgálatok során azonosítják a jó gyakorlatokat és a hiányosságokat a nukleáris létesítményekben. Korábban az üzembe helyezést megelőző úgynevezett partneri vizsgálat volt ennek első állomása, de a szervezet felismerte, hogy már a tervezésnél és az építésnél is fontos a szakmai támogatás, a tapasztalatcsere, mert így a nem kívánt események megelőzhetők. Minderről Nagy Sándor, a WANO műszaki támogatási igazgatója beszélt abból az alkalomból, hogy Pakson ülésezett a világszövetség új blokkok létesítését támogató munkacsoportja.

A munkában az üzembe helyezésben, üzemeltetésben már tapasztalt külföldi szakemberek és a tervezés, létesítés fázisában lévő projektek munkatársai egyaránt részt vesznek – a tanácskozásra Brazíliából, Belgiumból, Csehországból, Dél-Koreából, Franciaországból, Kínából, Oroszországból, Spanyolországból és Törökországból is érkeztek előadók. „Egy jelentéktelennek minősíthető ügy évekkel később komoly technikai problémát okozhat. Azt vizsgáljuk, hogy az üzemeltetés során jelentkező problémák, például egy idegentest bekerülése vagy a korrózió mennyire vezethetők vissza a tervezésre” – vázolta Nagy Sándor. Hozzátette: céljuk, hogy felhívják a figyelmet arra, mire kell figyelni már a tervezés, építés és üzemeltetés alatt annak érdekében, hogy a biztonságos üzemeltetési környezet és a nukleáris biztonsággal kapcsolatos gondolkodás kialakuljon.

A paksi találkozón Bunkóczi Roland, a Paks II. Zrt. üzemeltetési igazgatójának köszöntője után a különböző fázisban lévő erőműprojektek képviselői osztották meg tapasztalataikat, beszéltek arról, milyen kihívásokkal találkoznak, miben keresnek segítséget. A tanácskozás harmadik napján a résztvevők meglátogatták az atomerőművet, majd az építési területen Volent Gábor műszaki főmérnöktől kaptak részletes tájékoztatást a Paks II. projekt aktualitásairól.

paks2.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-13 13:15:00
A NAV 2023-as évkönyve részletes áttekintést ad az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatáról, amelyből a jövőre vonatkozóan is értékes tanulságok szűrhetők le. A legfontosabb tudnivalókat a Deloitte szakértői foglalták össze.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL