Pakson járt a WANO munkacsoportja

Pakson járt a WANO munkacsoportja
2023. 04. 14., 10:48

Pakson tartotta tanácskozását az Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetsége új blokkok létesítését támogató munkacsoportja; a résztvevők megtekintették az új blokkok építési területét is.

Az Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetsége (World Association of Nuclear Operators, WANO) szakmai támogatást és kontrollt biztosít az atomerőművek üzemeltetőinek, ennek keretében rendszeresen, felülvizsgálatok során azonosítják a jó gyakorlatokat és a hiányosságokat a nukleáris létesítményekben. Korábban az üzembe helyezést megelőző úgynevezett partneri vizsgálat volt ennek első állomása, de a szervezet felismerte, hogy már a tervezésnél és az építésnél is fontos a szakmai támogatás, a tapasztalatcsere, mert így a nem kívánt események megelőzhetők. Minderről Nagy Sándor, a WANO műszaki támogatási igazgatója beszélt abból az alkalomból, hogy Pakson ülésezett a világszövetség új blokkok létesítését támogató munkacsoportja.

A munkában az üzembe helyezésben, üzemeltetésben már tapasztalt külföldi szakemberek és a tervezés, létesítés fázisában lévő projektek munkatársai egyaránt részt vesznek – a tanácskozásra Brazíliából, Belgiumból, Csehországból, Dél-Koreából, Franciaországból, Kínából, Oroszországból, Spanyolországból és Törökországból is érkeztek előadók. „Egy jelentéktelennek minősíthető ügy évekkel később komoly technikai problémát okozhat. Azt vizsgáljuk, hogy az üzemeltetés során jelentkező problémák, például egy idegentest bekerülése vagy a korrózió mennyire vezethetők vissza a tervezésre” – vázolta Nagy Sándor. Hozzátette: céljuk, hogy felhívják a figyelmet arra, mire kell figyelni már a tervezés, építés és üzemeltetés alatt annak érdekében, hogy a biztonságos üzemeltetési környezet és a nukleáris biztonsággal kapcsolatos gondolkodás kialakuljon.

A paksi találkozón Bunkóczi Roland, a Paks II. Zrt. üzemeltetési igazgatójának köszöntője után a különböző fázisban lévő erőműprojektek képviselői osztották meg tapasztalataikat, beszéltek arról, milyen kihívásokkal találkoznak, miben keresnek segítséget. A tanácskozás harmadik napján a résztvevők meglátogatták az atomerőművet, majd az építési területen Volent Gábor műszaki főmérnöktől kaptak részletes tájékoztatást a Paks II. projekt aktualitásairól.

paks2.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-27 10:15:00
Ha nem költik el május végéig a SZÉP-kártya tulajdonosok az október közepéig megkapott pénzüket, akkor ugrik a kedvezményük, és júniustól már csak 15 százalékos büntetéssel tehetik ezt meg – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. A hosszú hétvégén tehát érdemes vadászni az elfogadóhelyekre az érintett SZÉP-kártyásoknak.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL