Paks 2: magyar cégek is pályázhatnak a tervezési munkákra

atombusiness.hu  |  2017. 06. 12., 14:55

Júliustól várhatóak a Paks 2 projekt első tervezési feladatokra szóró kiírásai, amelyekre magyar cégek is eséllyel pályázhatnak – hangzott el a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar–Orosz Tagozata által szervezett kerekasztal-megbeszélésen.

Júliustól várhatóak a Paks 2 projekt első tervezési feladatokra szóró kiírásai, amelyekre magyar cégek is eséllyel pályázhatnak – hangzott el a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar–Orosz Tagozata által szervezett kerekasztal-megbeszélésen.

A rendezvényen Alekszandr Kazarin, az Atomprojekt tervezőcég vezérigazgatója elmondta: a Paks 2 projekt összes tervezési feladatának 15–20 százalékát tervezik „kiadni a kezükből”. A legfontosabb és biztonságtechnikai szempontból is kiemelt rendszereket természetesen az orosz cég tervezi, de – például – a szellőző berendezések, a kisegítő épületek, az utak vagy a közművek tervezésében magyar beszállítók is esélyt kapnak.

A hirdetmények várhatóan – angol nyelven – magyar oldalakon is megjelennek, a pályázás hivatalos nyelve az orosz lesz (az árakat euróban és rubelben is meg kell majd adni). A szerződéseket oroszul és angolul írják meg, és a kommunikáció is ezen a két nyelven zajlik majd a felek között.

Nem kötelező ugyan, de a magyar cégek számára kényelmes lehet, ha rendelkeznek orosz fiókteleppel – javasolták a kerekasztal-megbeszélésen jelen lévő orosz szakemberek. Akinek kérdése van, az Atomprojektnek emailben is felteheti. Maga a tervezés Szentpéterváron zajlik, de a személyes kapcsolattartásra a fővállalkozó paksi és budapesti irodái is lehetőséget biztosítanak.

Az Atomprojekt egy-egy létesítményre „kompletten” írja majd ki a tendereket, amelyek nemcsak a tervezésre, de az engedélyeztetésre is kiterjednek; az elfogadott terveket a nyertesekkel közösen adják majd le a megrendelő MVM-nek.

A tervezés nem elhanyagolható tétel: a tervezési munkák a hasonló beruházások teljes költségének nagyjából 5 százalékát teszik ki. A Paks 2 projekt teljes költségét 3000 milliárd forintra becsülik, így a tervezés magyar vállalkozások által (is) megpályázható tételei együtt akár a 30 milliárd forintot is elérhetik.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL