Ombudsman: előnyös a paksi atomerőmű hűtővizének hasznosítása

atombusiness.hu  |  2017. 06. 08., 14:48

Az alapvető jogok biztosa a jövő nemzedékek érdekeinek szempontjából is előnyös beruházásnak nevezte a paksi atomerőmű hűtővizének fűtési célú felhasználását Tolna megyei látogatásán.

Az alapvető jogok biztosa a jövő nemzedékek érdekeinek szempontjából is előnyös beruházásnak nevezte a paksi atomerőmű hűtővizének fűtési célú felhasználását Tolna megyei látogatásán.

Székely László szekszárdi sajtótájékoztatóján elmondta: örömmel értesültek arról, hogy a közeljövőben megvalósulhat az a projekt, amelynek keretében Szekszárd távfűtését az atomerőműben használt hűtővízzel látják el. Hozzátette: a tervezett beruházás csökkenti azt a maradványhő-szennyezést, amelyet az erőmű okozott a Duna 8-10 kilométeres szakaszán, és környezetbarát módon olcsóbbá teszi a fűtést a lakosságnak.

Bándi Gyula a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes fontosnak nevezte, hogy a paksi atomerőmű és Szekszárd közötti távvezeték nyomvonala minél kisebb környezeti terhet jelentsen. Kijelentette: a hulladékkezelés a nukleáris létesítmények biztonságának egyik kulcskérdése, és az atomerőmű kapacitás-fenntartó beruházása csak úgy kezdődhet el, ha a hulladékkezelés megoldható.

A bátaapáti kis- és közepes aktivitású hulladékok tárolójában tett látogatásáról azt mondta: a létesítmény megnyugtatóan, "patikatisztasággal" működik. Kérdésre válaszolva jelezte, hogy tájékozódni fog a paksi atomerőműben tárolt hulladékokról és a Mecsekben tervezett, nagy aktivitású radioaktív hulladéktároló előkészületeiről is. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL