„A Roszatom kész a Paks II. projekt megvalósítására”

„A Roszatom kész a Paks II. projekt megvalósítására”
2023. 03. 26., 23:05

Miután a nemzetközi és a magyar sajtóban is megjelentek olyan hírek, amelyek szerint a magyar kormány már tárgyal a Roszatom esetleges „kiváltásáról”, az orosz cég újra megerősítette: továbbra is készen áll a Paks II projekt megvalósítására.

A Financial Times a héten terjedelmes cikkben foglalkozott a Paks II projekttel, amely szerint a Magyarország és Franciaország között folyó tárgyalások akár arra az eredményre is vezethetnek, hogy a Paks II. projektben francia cég léphet az orosz Roszatom helyébe.

A francia Framatome szerepének „növeléséről” nemrégiben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt, és a téma minden bizonnyal szóba került Emmanuel Macron és Orbán Viktor párizsi megbeszélésein is.

A francia állam tulajdonában lévő Framatome a jelenlegi helyzet szerint a Roszatom alvállalkozója Magyarországon, és a német Siemensszel együtt az erőmű vezérlőrendszerének szállítására kapott megbízást.

A paksi projekt elvesztése súlyos csapás lenne a Roszatom számára, amely az utóbbi időben cseh és bolgár projektekért is sikertelenül lobbizott, és a finn kormány is szerződést bontott vele. Magyarország az utolsó uniós tagállam, ahol az orosz cég „jelen van”.

Ezért is érthető, hogy miután a a „francia kapcsolat” erősödéséről és a Roszatom esetleges lecseréléséről szóló hírekről a Portfolió is beszámolt, a Roszatom magyarországi kommunikációs vezetője a következőkről tájékoztatta tájékoztatta a lapot: „A Roszatom megerősíti, hogy kész a Paks II. Atomerőmű projekt megvalósítására és meggyőződése, hogy az új atomerőművi blokkokat a magyar megrendelővel együtt építi fel a mai legkorszerűbb, és legbiztonságosabb VVER-1200-as technológiával.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-29 19:10:00
A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL