A nukleáris létesítmények biztonsági teljesítménye: értékelte a 2022-es évet az OAH

A nukleáris létesítmények biztonsági teljesítménye: értékelte a 2022-es évet az OAH
2023. 06. 20., 10:22

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) rendszeresen értékeli a nukleáris létesítmények üzemeltetőinek biztonsági teljesítményét, így elkészült a 2022-ről szóló jelentés is.

Az értékelt adatok fő forrása az engedélyesek (elsősorban a Paksi Atomerőmű) rendszeres – negyedéves, féléves – jelentései és eseményjelentései, valamint a hatósági – eseti, feltáró, átfogó – ellenőrzések jegyzőkönyvei. A nukleáris létesítmények 2022-es biztonsági teljesítményének értékeléséről egy rövid összefoglalót az OAH hírlevelének 2023/1. számában olvashattunk.

Paksi Atomerőmű

2022-ben 4 jelentésköteles esemény történt. A teljes év vonatkozásában megállapítható, hogy az erőmű üzemelő blokkjainak és a létesítmény egészének biztonsága megfelelt az elvárásoknak. Mind a 4 jelentésköteles esemény „skála alatti” besorolású volt, ami a hétfokozatú nemzetközi nukleáris eseményskálán (INES) a 0 szintnek felel meg. INES 1 vagy magasabb besorolású esemény 2012 óta nem következett be. 2022-ben nem történt ÜFK (Üzemeltetési Feltételek és Korlátok) sértés.

A munkavállalók kollektív dózisa 2022-ben a tavalyihoz képest csökkent, így a korábbi évekhez hasonlóan alacsony értékű.

Budapesti Kutatóreaktor

A Budapesti Kutatóreaktorban 2022-ben nem történt jelentésköteles esemény, ezáltal a korábbi évekhez képest csökkenés tapasztalható.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Oktatóreaktor

Az Oktatóreaktorban 2022-ben 6 jelentésköteles esemény történt, a korábbi évekhez képest ez magas számnak mondható. A 6 esemény közül 5 biztonságvédelmi rendszer meghibásodásával kapcsolatban következett be.

A biztonságvédelmi rendszerek meghibásodásai a rendszerek elöregedésével hozhatóak összefüggésbe. Az év során meghibásodott egy primer köri pH mérő, egy nukleáris mérőlánc és a Sugárvédelmi Ellenőrző Rendszer, valamint két alkalommal indokolatlan biztonságvédelmi rúd esés történt. Az elmúlt évekhez képest jelentős növekedés tapasztalható a meghibásodások számában.

Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója

A munkavállalók kollektív dózisa 2022-ben az előző évekhez képest nőtt a betárolási és nagyobb volumenű karbantartással kapcsolatos munkák miatt, azonban a munkavállalók egyéni évi sugárterhelése töredéke volt a határértéknek. 2022-ben 6 jelentésköteles esemény történt, melyek egyike során megsértették az ÜFK-t az egyik tárolócsőcsoport gáztér feltöltésének elmaradása miatt, mely esemény INES 1-es besorolást kapott.

A biztonsági teljesítmény átfogó értékelése alapján az OAH által felügyelt létesítmények nukleáris biztonsága 2022-ben – a korábbi évekhez hasonlóan – megfelelő szintű volt, azonban az Oktatóreaktorban és a KKÁT-ban bekövetkezett magas eseményszám miatt a létesítmények fokozottabb hatósági felügyelete indokolt – zárul az OAH összefoglalója.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-22 09:22:25
A fiatalok 54 százaléka részesíti előnyben az elektronikus fizetést az üzletekben. Ötödük 50-99 ezer forintért vásárol egy hónapban bankkártyával, de szintén 21 százalékuk több mint 200 ezer forintot költ el egy hónapban a K&H ifjúsági index szerint.
2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  Rovathírek: ÜZLETEM.HU

  Rovathírek: GUSTO

  ATOMERŐMŰ ADATOK

Egy új atomerőművi blokk építése számokban:

8.000 fő
MUNKAERŐ
500.000 m3
BETON
100.000 t
ACÉL
20.000 km
KÁBEL