EN | RU
Infó vonal:

A Paks II atomerőmű építés munkaerőigénye

Az atomerőmű megépítéséhez szükséges szakemberek:

A felsőfokú végzettséggel rendelkező munkavállalók száma megközelítőleg 1800 fő: a megrendelői/tulajdonosi oldal részéről a székhelyén 300-400 fő, a kivitelezői/fővállalkozói és a beszállítói, alvállalkozói lánc oldaláról a beruházás helyszínén 500-700 fő, valamint 700-900 fő a gyártó üzemekben. Ez az erőforrás a tervezési, menedzsment, építési, üzembehelyezési és ezekhez kapcsolódó feladatok elvégzéséhez szükséges. A magyar szakemberek aránya várhatóan a felsőfokú végzettséggel rendelkező munkavállalók esetében 30-40%-ot teszi majd ki. Az építési és üzembehelyezési szakaszokban részt vevő szakemberek egy része a működtetés során is alkalmazásban marad.

Az erőmű teljes mérnöki létszáma az üzemeltetés során megközelíti a 350-400 főt blokkonként. Annak érdekében, hogy a szükséges létszám folyamatosan biztosítható legyen, elengedhetetlen a folyamatos képzés, éves szinten 50-60 mérnök képzése. A tudástranszfer egy fontos eleme lenne, hogy a ROSATOM Tréning Központhoz hasonlóan, kialakításra kerüljön Pakson is egy Tudásmenedzsment Program.

A középfokú végzettséggel rendelkező szakmunkások és művezetők, valamint betanított munkások számára (pl. hegesztők, villamossági- és villanyszerelők, kőművesek, a biztonsági szolgálat, stb.) sokkal általánosabb képzésekre van szükség. Az ő képzésük attól, hogy nukleáris építkezési környezetben dolgoznak majd, nem sokkal tér el a szokásos képzéstől. A szükséges létszám az építés, felépítmények kiépítése során közel 5000 fő. Ebben az esetben a fő problémaforrás a munkások szükséges létszámának biztosítása lehet a helyszínen.

A leginkább munkaerőigényes beruházási fázisok, ahol főként vagy nukleáris mérnökökre, vagy szakmunkásra van szükség a tervezés, az építésfelügyelet, az építés koordináció, az üzembe helyezés valamint a helyszínen a beszállítói és fővállalkozói irodák működtetése. Az építési folyamat során a helyszínen a munkavállalók 60%-a szakmunkás.

Egy atomerőművi blokk megépítésének 5-6 éve során – a pontos időtartam függ a munkavégzés sebességétől, a beszállított berendezések és anyagok beépítési fokától, modularizáltságától – az összes tevékenység elvégzéséhez szükséges munkaerőállomány létszáma 5500-7000 fő. Az alábbi adatokat az Atomstroyexport korábbi export projektjeinek becsléseiből kerültek összegyűjtésre. Ennek alapján, és hogy a magyarországi beruházás munkaerő-összetétele felbecsülhető legyen az alábbi bontásban jelenítjük meg az adatokat:

 

 

Szakmunka elnevezések

Szakmunkás létszám jelenleg

Maximális létszám egységenként

 1.  

Berendezések telepítők / tartálygyártók, beleértve a hegesztőmunkásokat is

4

120

 1.  

Asztalos

10

320

 1.  

Villanyszerelők

12

380

 1.  

Műszerészek

8

260

 1.  

Betonacél munkások

4

120

 1.  

Szerkezeti acélmunkások

14

460

 1.  

Szigetelők

2

60

 1.  

Kőművesek

4

120

 1.  

Turbinagépész

 

 

6

200

 1.  

Operációs mérnökök

8

260

 1.  

Festők

2

60

 1.  

Csőszerelők, főleg hegesztési munkások

17

540

 1.  

Fémlemez szerelők, elsősorban hegesztési munkások

6

200

 1.  

Fuvaros

3

100

 

TELJES MUNKAERŐ AZ ÉPÍTKEZÉSHEZ

100

3200

 

A foglalkoztatási csúcs közel 3-4 évig tart 1-1 erőmű blokk építése során. Mivel a paksi beruházás során két blokk készül párhuzamosan, így a hatékony munkaerő-kihasználás érdekében a két blokk építését 12-18 hónapnyi különbséggel kell megkezdeni. Így összesen a foglalkoztatási csúcs 5-6 évig fog tartani – természtesen az ütemezéseknek függően.

A korábbi tapasztalatok alapján a munkaerőállomány képzésekor 20-30%-kal több ember képzése szükséges az iparágon belüli fluktuáció és lemorzsolódás miatt. Példa: az Olkiluoto3 atomerőmű projekt munkaerő terve (Finnország)

 

 

A nukleáris beruházás helyszínén dolgozók egyéni képzési témái:

 • Munkavédelmi oktatás
 • Tűzvédelmi képzés a hegesztők és az építőipari tevékenység során nyílt lánggal járó munkát végzők számára
 • Sugárvédelmi oktatás
 • Minőségirányítási képzés
 • Biztonságtechnikai képzések
 • Licenszek

 


Hírlevél feliratkozás

Nem szeretne lemaradni az atomerőmű építésben rejlő üzleti lehetőségekről?
Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen naprakész!
felhasználási feltételeket elfogadom.
Impresszum
HRyou Kft.
 
Cég központ
6300 Kalocsa,
Szt. István király út 70/A. fsz. 3.
Elérhetőségek
info@atombusiness.hu